Kabinet kan nog zeker miljard extra uitgeven

DEN HAAG - Het kabinet heeft volgend jaar zeker 2 miljard euro extra ter beschikking als gevolg van hogere aardgasinkomsten. Daarvan is in het 'paasakkoord' al ruim 1 miljard bestemd voor extra uitgaven voor onder meer onderwijs, justitie en jeugdzorg. Daardoor blijft er nog 1 miljard over om te besteden.

De aargasmeevaller kan nog verder oplopen door de stijgende olieprijs, verwachten ingewijden in politiek Den Haag. De prijs van aardgas is aan de olieprijs gekoppeld. Hoe hoog de meevaller precies is, moet blijken uit nieuwe berekeningen van het Centraal Planbureau.

De extra aardgasbaten komen in het zogenaamde FES-fonds, waaruit investeringen in wegen en bruggen betaald kunnen worden. Via een boekhoudkundig trucje kan het geld eventueel ook voor andere doeleinden worden aangewend.

Volgende week begint het kabinet met de afrondende besprekingen voor de rijksbegroting van volgend jaar. De ministers willen nog extra geld vinden voor kinderopvang en voor het verbeteren van de koopkracht van een aantal groepen. Volgens de huidige koopkrachtplaatjes komen met name ouderen met alleen AOW of een laag pensioen er volgend jaar bekaaid af.

Verder leeft in de regeringsfracties de wens volgend jaar iets extra's te doen voor de middeninkomens. Het kabinet staat niet onwelwillend tegenover die wens, zeggen ingewijden. Het kabinet presenteert zijn begrotingsplannen op prinsjesdag.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie