'Russische marineleiding wilde duikboot niet redden'

MOSKOU - De Russische marineleiding was eigenlijk niet van plan de bij Kamtsjatka vast zittende onderzeeboot te bergen. Daarmee velde zij in feite het doodvonnis over de zevenkoppige bemanning. Die beschuldiging uitte de Russische krant Kommersant dinsdag. Naar buiten toe heeft de marinetop steeds gezegd dat de redding van de bemanning het belangrijkste doel was.

De marinetop vond lostrekken van de onderzeeboot uit de beschermingsnetten van een geheime sonarinstallatie geen goed idee, omdat de antenne dan beschadigd zou kunnen worden, hoorde de krant van een bron die zij niet nader aanduidde.

De bemanning is volgens de krant ingelicht over het besluit om geen reddingsoperatie in gang te zetten. Kommersant schrijft zich te baseren op een gesprek tussen minister Ivanov van Defensie en de zondag met behulp van een Britse onderwaterrobot geredde bemanning. De bemanningsleden zouden allen een afscheidsbrief aan hun geliefden hebben geschreven, nadat zij hadden gehoord dat zij aan hun lot zouden worden overgelaten.

Bemanning

De geredde bemanningsleden ontkennen dat hun boot bij een reddingspoging door Russische marineschepen was opgetild en versleept, zoals de leiding van de vloot in de Stille Oceaan had meegedeeld. "Wij hebben de hele tijd op 200 meter diepte vastgezeten", zei een van de overlevenden.

Tip de redactie