'Nederland liet atoomspion Khan gaan'

AMSTERDAM - Nederland heeft de van atoomspionage verdachte Pakistaanse kerngeleerde Abdul Qadeer Khan in 1975 en 1986 laten lopen. Dat gebeurde op verzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, zegt ex-premier Lubbers dinsdag in het VPRO-radioprogramma Argos.

Volgens Lubbers wilde de CIA dat Nederland Khan liet gaan om meer informatie over zijn bezigheden in te winnen. Khan heeft in de jaren zeventig geheimen gestolen bij het Nederlandse Ultra Centrifuge, onderdeel van Urenco. Die informatie zou hij hebben gebruikt voor het ontwikkelen van een kernbom in Pakistan. Hij heeft kennis daarna doorverkocht aan Libiƫ, Noord-Korea en Iran.

In 1975, hij was toen minister van Economische Zaken, overlegde Lubbers met de Amerikanen wat hij met Khan moest doen. Een rechtszaak beginnen? De VS vonden het genoeg als Khan de toegang tot Urenco werd ontzegd.

CIA

Medio jaren '80 probeerde Lubbers, inmiddels premier, het nog eens. Khan was in Nederland in 1983 veroordeeld, maar in hoger beroep vrijgesproken wegens vormfouten. Lubbers wilde dat het Openbaar Ministerie de vervolging doorzette.

De CIA had Khan inmiddels tien jaar gevolgd. Maar weer zeiden de Amerikanen volgens Lubbers dat zij dat niet wilden. In 1986 staakte Nederland de vervolging.

/LINK

Argos-uitzending: De vader van de Pakistaanse atoombom

Tip de redactie