Doden bij woningbrand in Berlijn

BERLIJN - Een brand in een woning in de Duitse hoofdstad Berlijn heeft in de nacht van maandag op dinsdag negen mensen het leven gekost. Er zijn zeven gewonden. Vijf van hen zijn er slecht aan toe. Vijf van de doden zijn kinderen. Acht van de slachtoffers stierven in het brandende pand. Een klein kind overleed enkele uren later in een ziekenhuis.

De gewonden zijn met brandwonden en verschijnselen van rookvergiftiging opgenomen in ziekenhuizen. De hulpdiensten behandelden ter plaatse nog eens ruim veertig mensen die rook hadden binnengekregen. Volgens de commandant van de Berlijnse brandweer gaat het wat betreft het aantal doden om de op een na zwaarste brand in de Duitse hoofdstad sinds de Tweede Wereldoorlog.

Brandstichting

De autoriteiten gaan uit van brandstichting, maakte een politiewoordvoerster dinsdagochtend vroeg bekend. Het vuur ontstond op de begane grond van de vijf etages tellende flat. Daar is een aantal verkoolde kinderwagens aangetroffen. Mogelijk zijn die in brand gestoken. Vervolgens verspreidde de brand zich via het trappenhuis over de bovengelegen verdiepingen.

Volgens de brandweer werden de reddingswerkzaamheden bemoeilijkt doordat veel van de bewoners van het pand Arabisch spraken en de Duitstalige aanwijzingen van de hulpdiensten niet konden verstaan. Daardoor vluchtten veel mensen het trappenhuis in, waar zich de brandhaard bevond. "Als die mensen hun voordeuren dicht hadden gedaan en op de reddingsdiensten hadden gewacht, waren er vermoedelijk geen doden gevallen."

Tip de redactie