VN: Sevan ontving 150.000 dollar aan smeergeld

NEW YORK - Het voormalig hoofd van het olie-voor-voedselprogramma voor Irak, de Cyprioot Benon Sevan, heeft in het verleden voor circa 150.000 dollar aan smeergeld ontvangen. Dat staat in een tussenrapport van een onderzoekscommissie onder leiding van de Amerikaan Paul Volcker, dat maandag is gepubliceerd.

De commissie-Volcker onderzoekt de fraude en corruptie rond het hulpprogramma van de Verenigde Naties, dat was bedoeld om de hongerende Iraakse bevolking te voeden met de opbrengsten uit olie. De commissie adviseert VN-secretaris-generaal Kofi Annan om de immuniteit van Sevan op te heffen, zodat hij strafrechtelijk vervolgd kan worden. Sevan nam echter zondag ontslag bij de VN, waarmee zijn immuniteit al is opgeven.

Neef

Uit het onderzoek is gebleken dat Sevan samenwerkte met een neef van Boutros Boutros-Ghali, de vorige secretaris-generaal van de VN. Die Egyptenaar Fakhry Abdelnour was eigenaar van African Middle East Petroleum (AMEP). Dat bedrijf maakte 580.000 dollar over naar de rekening van Fred Nadler, de broer van Boutros-Ghali's vrouw Leia. Van dat bedrag maakte Nadler 147.184 dollar over naar rekeningen in New York van Sevan en diens vrouw.

In haar derde tussenrapport beschuldigt de commissie ook VN-functionaris Aleksandr Jakovlev, die was belast met inkoop. Volgens de commissie is bewezen dat de Rus bijna een miljoen dollar smeergeld heeft ontvangen van degenen die samen voor 79 miljoen aan VN-contracten in de wacht hebben gesleept. Jakovlevs diplomatieke onschendbaarheid is opgeheven en hij zit inmiddels vast, zei chef-staf Mark Malloch Brown van Kofi Annan maandag.

Annan

De rol van Annan zelf in het omkoopschandaal wordt nog nader onderzocht, liet Volker weten bij de presentatie van het rapport. Aanleiding daartoe is een eerder onthulde e-mail van een functionaris van Cotecna Inspection, de werkgever van zoon Kojo van de hoogste VN-baas. Uit die e-mail blijkt dat Annan zijn steun gaf aan de offerte van Cotecna's bedrijf voor een lucratief contract met Irak, dat het ook heeft gekregen.

Annan had de commissie-Volcker in het leven geroepen om corruptie in het olie-voor-voedselprogramma te onderzoeken.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie