Argentinië pakt Servische oorlogsmisdadiger Lukic op

BUENOS AIRES - In Argentinië is maandag de wegens oorlogsmisdaden gezochte Bosnische Serviër Milan Lukic opgepakt. Lukic, tijdens de Bosnische oorlogen een beruchte bendeleider, is op verzoek van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag gearresteerd, aldus een bron bij de internationale politieorganisatie Interpol.

Lukic, die wordt vastgehouden op een politiebureau in Buenos Aires, is beschuldigd van tal van moorden op Bosnische moslims. Zo zou hij samen met zijn neef Sredoje Lukic betrokken zijn geweest bij het levend verbranden van ongeveer 135 Bosnische moslimburgers in het Oost-Bosnische Visegrad in juni 1992. Mannen, vrouwen, kinderen en bejaarden werden toen opgesloten in twee huizen, die vervolgens in brand werden gestoken.

Baby

Volgens de aanklacht, die het Joegoslavië-Tribunaal in 2000 bekendmaakte, schoot Lukic ook vluchtenden dood. In een bijlage bij de aanklacht staan 58 namen van slachtoffers, onder wie een baby van twee dagen en een 75-jarige bejaarde moslim.

Lukic was een van de tien laatste voortvluchtige verdachten van het tribunaal. Hij is in juli in Belgrado reeds bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel wegens moord, marteling en ontvoering van zestien Servische moslims die in 1992 zijn ontvoerd bij Sjeverin, een Servische stad vlakbij de grens met Bosnië.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie