AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de beslissing om een viertal imams al dan niet te vervolgen uitgesteld. De vier geestelijken raakten in juni in opspraak door een uitzending van het tv-prgramma Nova. Het programma zond delen uit van de preken van de imams, waarin zij Allah vragen af te rekenen met de vijanden van de islam.

Naar aanleiding van de uitzending van Nova juni begon het OM in Amsterdam een oriënterend onderzoek. Bij het Amsterdamse OM is het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD) ondergebracht. Het LECD bestudeerde de preken en zou vóór 1 augustus advies omtrent de strafbaarheid van de gedane uitlatingen uitbrengen aan justitie.

Dit advies is echter nog niet klaar, aldus een woordvoerster van het OM in Amsterdam. Naar verwachting zal dit in de loop van deze week gereedkomen.

Op maandag 5 augustus krijgen de betrokken arrondissementsparketten het advies uitgereikt. Zij moeten ieder voor zich bepalen of tot strafvervolging zal worden overgegaan of niet.

De radicale imams hielden hun preken in moskeeën in Den Haag, Tilburg, Rotterdam en Amsterdam. Voormalig minister De Vries van Binnenlandse Zaken en burgemeester Deetman van Den Haag riepen het OM op een onderzoek in te stellen naar de uitlatingen van de imams.