JERUZALEM - Door een zelfmoordaanslag in een cafetaria van de Hebreeuwse Universiteit op Mount Scopus in Oost-Jeruzalem zijn woensdagmiddag zeker zeven mensen gedood, waaronder een Amerikaanse vrouw. Israel Radio meldde dat slechts twee van de zeven doden de Israelische nationaliteit hebben.
zelfmoordaanslag

Bekijk video

Er zijn meer dan zeventig gewonden, van wie negen er ernstig aan toe zijn, aldus de politie. Twee Zuid-Koreaanse studenten liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Naast de gedode vrouw zijn ook drie gewonden afkomstig uit de Verenigde Staten. Ongeveer tien gewonden zijn Arabische Israeli's.

Aanvankelijk ging de politie er van uit dat het om een zelfmoordactie ging, maar later zei een politiewoordvoerder dat dat nog niet zeker is, omdat geen lichaam is gevonden van iemand die voldoet aan de beschrijving van de dader van een zelfmoordaanslag. De politie gaat daarom vooralsnog uit van een bomaanslag, aldus de zegsman.

Eetzaal

De dader was er ondanks verscherpte veiligheidsmaatregelen in geslaagd langs de bewaking te komen en de eetzaal binnen te gaan. De schade in het gebouw is groot. Tientallen ambulances reden af en aan om de slachtoffers af te voeren naar ziekenhuizen.

"Ik was in de cafetaria, nam wat ik wilde en ging weer naar buiten. Na ongeveer vijftig meter hoorde ik een luide explosie. Binnen was het stikdonker en daarna stil. Overal lagen mensen op de grond", aldus een studente. De universiteit ligt vlakbij de grens met de Westelijke Jordaanoever, niet ver van enkele Palestijnse dorpen.

Hamas

De aanslag vond plaats ondanks de verhoogde staat van waakzaamheid van de Israëlische veiligheidsdiensten. Het is al de tweede aanslag in twee dagen tijd. Dinsdag raakten zeker zeven mensen gewond bij een zelfmoordaanslag in Jeruzalem, waarbij de -jarige Palestijnse dader om het leven kwam. Dat was de eerste zelfmoordaanslag sinds zes weken.

De gewapende vleugel van de Hamasbeweging, Izz a-Din al-Qassam, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag in de cafetaria opgeëist. In een verklaring zei de organisatie dat de aanslag een wraakactie is voor een Israëlische actie in de Gaza-strook, waarbij de leider van Izz a-Din al-Qassam, Salah Shehada, en veertien omstanders werden gedood.