Iran hervat uraniumverwerking (video)

ISFAHAN - Iran heeft maandag de werkzaamheden in een nucleaire installatie in Isfahan hervat. Dat maakte vice-president Mohammed Saeedi van de Iraanse Atoomenergie Organisatie bekend. De kans bestaat nu dat de nucleaire kwestie wordt voorgelegd aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor mogelijke sancties.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Iran heeft de conversie van uranium hervat zonder supervisie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap", verklaarde Saeedi. Teheran ging in november akkoord met een tijdelijke opschorting van de uraniumverrijking. De islamitische republiek hoopte in de tussentijd tot een akkoord te bereiken met de Europese Unie over de nucleaire ruzie.

Kernwapen

Het Westen verdenkt Iran ervan in geheim te werken aan een kernwapen. De Iraanse regering ontkent dat. Zij zegt de nucleaire energie voor stroomopwekking te willen gebruiken. Teheran klaagde eerder over de langzame tred van de onderhandelingen met de EU en heeft inmiddels een Europees compromis verworpen. Dat hield in dat Iran een deel van zijn nucleaire ambities zou opgeven in ruil voor economische en politieke prikkels.

Werknemers van de nucleaire fabriek openden een vat 'yellow cake' en voerden dit in de productielijn. Andere medewerkers bekeken het proces via een gesloten cameracircuit. Een kernwetenschapper verklaarde op voorwaarde van anonimiteit: "Ik ben enthousiast. Ik geloofde tot op het laatste moment niet dat dit zou gebeuren, maar nu ben ik heel erg blij."

Patrouilles

Het nucleaire complex wordt scherp bewaakt. Rond het terrein dat ongeveer 20 kilometer zuidoostelijk van Isfahan ligt, is een groot aantal batterijen met luchtdoelraketten geplaatst. Er zijn veel patrouilles en het gebied is omgeven met prikkeldraad. In de media wordt veelvuldig gespeculeerd over een mogelijke Israëlische actie tegen de fabriek.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie