Rechtbank veroordeelt jongens voor groepsverkrachting

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft maandag twee jongens (17 en 19 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk twaalf en achttien maanden voor hun betrokkenheid bij een groepsverkrachting in 2004. De jongens moeten ook een taakstraf uitvoeren. Bij beiden blijft een voorwaardelijke straf van zes maanden boven het hoofd hangen.

De rechtbank sprak een derde jongen vrij van verkrachting, omdat de rechtbank niet bewezen achtte dat hij het 12-jarige slachtoffer tot seks had gedwongen. Hij kreeg echter wel vijftien maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, voor ontucht. Ook hij moet een leerstraf uitvoeren.

Het drietal maakte volgens justitie deel uit van een groep van zeven jongens tussen de 16 en 20 jaar, die zes meisjes tussen de 12 en 15 jaar seksueel hebben misbruikt.

'Cabo Pimp Unit'

De jongens kwamen samen in een huis in Spangen en gaven zichzelf de naam 'Cabo Pimp Unit', de Kaapverdiaanse Pooier Eenheid. In de woning speelden de jongens op de playstation, keken ze (porno)films en nodigden ze meisjes uit. Het 12-jarige slachtoffer werd eind 2004 in die woning door vier jongens meerdere malen misbruikt. Ze moest met de jongens een voor een geslachtsgemeenschap hebben, terwijl de anderen toekeken.

Eerder dit jaar werden twee andere leden (17 en 19) van de Cabo Pimp Unit veroordeeld voor een zedendelict. De minderjarige jongen kreeg twaalf maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, in een jeugdgevangenis. De 19-jarige verdachte kreeg achttien maanden cel, waarvan ook zes voorwaardelijk. In september moeten nog twee jongens voorkomen. Een van hen heeft volgens justitie acht zedendelicten op zijn conto staan.

Gedegen onderzoek

Naar aanleiding van deze zaak vroeg justitie twee weken geleden om een "gedegen" onderzoek naar het ontstaan van groepsverkrachtingen. Officier E. Pols stelde dat de rechtszaken slechts het topje van de ijsberg zijn. "Je kunt de windroos in Rotterdam wel rondgaan. In elke wijk lijkt wel zoiets te spelen." Hij stelde dat onderzoek hard nodig is, omdat politie en justitie "uiteindelijk toch alleen de scherven bij elkaar vegen".

Eerder behandelde de rechtbank groepsverkrachtingen in Katendrecht, Rotterdam-West en -Oost. Naar aanleiding van de zaak in Katendrecht vroeg justitie ook al om onderzoek naar het fenomeen groepsverkrachtingen. Dat onderzoek is nog niet begonnen. Justitie vraagt zich met name af welke factoren een rol spelen bij dit soort verkrachtingen. Hoewel het in deze zaak gaat om een groep Kaapverdische verdachten, betwijfelt het officier Pols of etniciteit een rol speelt.

Nieuwe media

"Nieuwe media zoals MSN, de gezinssituatie en seksuele voorlichting kunnen een rol spelen. Maar misschien is het wel cool om je als slet of pooier te gedragen en is dat het enige dat leidt tot onvrijwillige seks", zo vroeg hij zich tijdens de behandeling van de zaak af.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie