Evacuatie toeristen in Spanje om bosbranden

MADRID/LISSABON/PARIJS - Ongeveer 150 toeristen zijn in de Zuid-Spaanse provincie Jaén geëvacueerd in verband met twee grote bosbranden. Dat hebben de Spaanse autoriteiten maandag laten weten. Branden in het nationale park Sierra de Cazorla en Villanueva del Arzobispo bedreigen de hotels waarin de toeristen zaten.

In de provincie León in het noordwesten van Spanje hebben brandweerlieden twee grote branden onder controle gekregen. Meer dan 4000 hectare bos is verloren gegaan. Het persbureau Europapress berichtte maandagmiddag dat in heel Spanje nog ruim twintig brandden woedden.

Campings ontruimd

In Frankrijk hebben brandweerkorpsen een grote brand bij Gréoux-les-Bains in de Haute-Provence onder controle gekregen. Zeker 1700 hectare bos is in vlammen opgegaan. Na het uitbreken van de brand waren ongeveer 650 mensen geëvacueerd. Drie campings waren uit voorzorg ontruimd.

Het Portugese persbureau Lusa meldde maandag op gezag van de autoriteiten dat zondag in het dorp Pielas in het noorden van het land een 80-jarige man door rookvergiftiging om het leven is gekomen. Het slachtoffer probeerde zelf te voorkomen dat zijn huis afbrandde.

De brandweer liet maandagmiddag weten dat er nog drie branden moeten worden bestreden in het noorden en het midden van het land. Vorige week waren dat er ongeveer twintig.

Ziekenhuis

Op grote delen van het Iberisch schiereiland zijn de afgelopen dagen temperaturen van rond de 40 graden Celsius gemeten. Het Spaanse ministerie van Gezondheid berichtte dat achttien mensen in ziekenhuis zijn opgenomen, omdat ze door de hitte waren bevangen. Zes mensen werden opgenomen in Aragon in het noorden, zes anderen in de Spaanse enclave in Marokko Ceuta, vier in Castilla-León in het midden van het land en twee in Andalusië in het zuiden.

Tip de redactie