AMSTERDAM - Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft voor 7 miljoen euro een schilderij van de Franse impressionist Edouard Manet (1832-1883) gekocht. Het gaat om het werk 'De pier van Boulogne-sur-mer'. Het museum betaalde nooit eerder zoveel geld voor een schilderij. Het Van Gogh presenteerde het schilderij uit de negentiende eeuw woensdag.
Manet
De pier van Boulogne-sur-mer

De Sponsorbingoloterij betaalde de helft van het aankoopbedrag. Verder is de 7 miljoen euro opgebracht door het museum zelf, de Rabobank, de vereniging Rembrandt, het VSB-fonds, de Mondriaan Stichting en het ministerie van OCW.

Het schilderij, dat in 1868 werd geschilderd, is afkomstig van een particulier. Een kunsthandelaar bood het eerst aan aan het Van Gogh Museum. ,,Als het op een veiling terecht was gekomen, hadden we het waarschijnlijk niet kunnen betalen. Manet heeft een klein oeuvre op zijn naam staan. Mede daardoor is zijn werk gewild'', aldus een woordvoerster van het museum. Manet's schilderijen komen nauwelijks op de vrije markt.

Cadeau

Het verworven schilderij is een soort van cadeautje aan Van Gogh. Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de Nederlandse schilder werd geboren. ,,Vincent was een grote bewonderaar van Manet.'' 'De pier van Boulogne-sur-mer' vult een lacune op in Nederland. ,,Er hangen nu geen belangrijke werken van hem in de Nederlandse musea.'' In twee andere Nederlandse musea is werk van Manet te zien: in het Kröller-Müller en in Boijmans Van Beuningen.

Het schilderij werd destijds na het vervaardigen voor vijfhonderd franc verkocht aan een Parijse kunsthandelaar.

Het werk is vanaf donderdag te bezichtigen, tot eind augustus. Daarna verdwijnt het doek naar de restaurateur, waar het wat geel geworden vernis wordt verwijderd. Aan het eind van het jaar moet het schilderij weer in de zaal hangen.