ZOETERMEER - Veel vakantiegangers wachten zo lang met het vervangen van hun verlopen paspoorten, dat gemeenten geen tijd meer hebben om nieuwe reisdocumenten te verzorgen. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVB). Bij de marechaussee op Schiphol is een duidelijke stijging te zien van reizigers die nooddocumenten aanvragen om toch op reis te kunnen.

Sinds de invoering van het vernieuwde paspoort eind vorig jaar is het niet meer mogelijk om in gemeentehuizen op de dag van aanvraag een nieuw paspoort te laten maken. Tussen de aanvraag en de aflevering van het document zitten vier werkdagen. Veel reizigers zijn echter niet op de hoogte van die regels en verwachten dat hun nieuwe paspoort nog altijd ter plekke kan worden klaargemaakt.

"Het is zelfs zo erg dat mensen gewoon met de caravan bij het gemeentehuis voorrijden om een paar uur voor vertrek de pas nog even te laten vervangen", aldus een woordvoerder van de NVB. "We hebben heel veel publiciteit aan de nieuwe regels gegeven en alle mensen van wie het paspoort dreigt te verlopen krijgen van hun gemeente per post een herinnering. Maar blijkbaar zijn deze mensen niet te bereiken. Ik heb geen exacte cijfers, maar het gaat echt om ontzettend veel mensen."