TOKIO - Het Japanse kabinet heeft tijdens een spoedberaad besloten het lagerhuis te ontbinden om de weg vrij te maken voor vervroegde verkiezingen. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo. De stembusgang heeft plaats op 11 september. De verkiezingscampagne begint op 30 augustus.

Minister Shimamura van Landbouw maakte de stemming in het kabinet niet meer mee. Hij trad af, omdat hij het niet eens is met ontbinding van het lagerhuis. Ook staatssecretaris van Defensie Kashimura gooide de handdoek in de ring.

Japan Post

Shinamura zei tegen Kyodo dat ook andere ministers tegen vervroegde verkiezingen waren. Het besluit viel nadat het hogerhuis maandag de voorstellen van premier Koizumi voor de privatisering van Japan Post - het staatspostbedrijf - had afgewezen. Bij de stemming schaarden 22 leden van de Liberaal Democratische Partij (LDP) van Koizumi zich aan de zijde van de oppositie en acht leden van de LDP-fractie waren niet aanwezig. Het voorstel had het vorige maand ternauwernood gehaald in het lagerhuis.

Het voorstel om de posterijen te privatiseren hield in dat Japan Post zou moeten worden opgedeeld in vier aparte eenheden, die eerst in het bezit van de Japanse staat zouden blijven. Japan Post, dat bezittingen ter waarde van 3000 miljard dollar op de balans heeft staan, omvat de grootste spaarbank ter wereld. Koizumi's plan behelsde verkoop van de onderdelen spaarbank en investeringen in 2017.

Investeringen

Veel leden van zijn partij zijn bang dat privatisering hun politieke machinerie zal aantasten, waarbij hogere ambtenaren van de posterijen een belangrijke mobiliserende rol spelen. Ook vrezen zij dat het dan gedaan zal zijn met investeringen van de posterijen in bouwprojecten en ondernemingen die door tegenstanders als ineffeciënt worden aangemerkt.

Politieke analisten denken dat de partij van Koizumi bij de verkiezingen van 11 september veel stemmen zal verliezen aan de belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Partij. De verwachting is dat de LDP verdeeld aan de campagne zal beginnen als gevolg van de onenigheid over de privatisering van Japan Post.

Opstappen

De LDP is sinds 1993 aan de macht in Japan. Koizumi regeert sinds april 2001. Hij werd in november 2003 in het parlement herkozen, nadat zijn partij de parlementsverkiezingen had gewonnen. Koizumi voert de druk op de dissidenten in zijn partij op. Hij heeft gezegd op te zullen stappen als de regering niet opnieuw een meerderheid wint. Hij weigert samen te werken met de tegenstanders van zijn hervormingsplannen.