SEOUL - Het parlement van Zuid-Korea heeft de benoeming van Chang Sang tot premier afgewezen. De 62-jarige theologe zou de eerste vrouwelijke premier van het land zijn geweest. De afwijzing is een klap voor president Kim Dae-jung, wiens regime door een reeks corruptieschandalen in diskrediet is geraakt.

De parlementariërs wezen Chang met 140 tegen honderd stemmen af na een vaak verhit debat van twee dagen. Sommigen betichtten Chang ervan in haar curriculum vitae onjuiste gegevens te hebben opgenomen.

Zo stond vermeld dat ze aan de universiteit van Princeton in de Verenigde Stasten heeft gestudeerd, terwijl haar diploma is uitgereikt door het Theologisch Seminarium van Princeton. Ook zou zij zich aan speculatieve investeringen in onroerend goed schuldig hebben gemaakt.

Ervaring

Chang, die directeur was van de elitaire Ewha Women's University, had niet of nauwelijks politieke ervaring. Ze was door de president eerder deze maand tot premier benoemd tijdens een ingrijpende kabinetswijziging waarbij zes ministers werden vervangen.

Kim probeerde hiermee het vetrouwen van de bevolking in zijn regering te herwinnen, dat na een aantal corruptieschandalen ernstig was geschaad. Waarnemers menen dat Kim in theorie Chang kan aanhouden als waarnemend premier, maar verwachten toch dat hij een nieuwe kanidaat naar voren schuift.

De functie van premier is vooral ceremonieel van aard. De premier krijgt pas de volle verantwoordelijkheid voor staatszaken als de president zou overlijden of zijn functies niet meer kan uitoefenen. Kim is 77 jaar oud.