MOSKOU - De zevenkoppige bemanning van de Russische duikboot die al sinds donderdag vastzat in de Stille Oceaan is gered. Dat heeft een woordvoerder van de Russische vloot meegedeeld. Alle zeven Russen hebben het overleefd en zijn er relatief goed aan toe.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een Britse onderwater-robot wist zondagmorgen stalen kabels los te knippen en visnetten weg te te halen waarin de duikboot verstrikt was geraakt. Daarna kon de duikboot even voor half zes Nederlandse tijd op eigen kracht naar de oppervlakte komen, ongeveer 70 kilometer voor de kust van het oostelijke schiereiland Kamtsjatka.

De reddingsoperatie, met Britse en Amerikaanse hulp, was een race tegen de klok omdat de bemanning van de AS-28 nog maar tot maandagmiddag zuurstof zou hebben.

Herinnering

De problemen rond de mini-onderzeeër deden in Rusland de herinnering herleven aan de ramp met de kernonderzeeër Koersk, vijf jaar geleden. Toen kwamen alle 118 opvarenden om het leven.

De geavanceerde Britse onderzeerobot was in de nacht van zaterdag op zondag te water gelaten in de Stille Oceaan. De Britse 'Scorpio', waarvan er ook twee door de Amerikaanse strijdkrachten naar Rusland zijn gevlogen, is 1,2 meter lang en ook 1,2 meter breed.

Het apparaat, met een hoogte van 2,4 meter, is voorzien van robotarmen en krachtige 'kniptangen'. Het kan opereren tot een diepte van 1520 meter. De Russische duikboot lag op een diepte van ongeveer 200 meter.