DEN HAAG - Nederland neemt de terroristische dreiging wel degelijk serieus. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Justitie zaterdag in een reactie op kritiek van een adviseur van de Amerikaanse regering.

Deze adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Robert Pape, stelt dat Nederland van 15 augustus tot half september serieus gevaar loopt om doelwit te worden van terroristische aanslagen door al-Qaeda. Het doel zou het openbaar vervoer in Amsterdam zijn.

Pape vindt dat Nederland de dreiging niet serieus genoeg neemt. Hij adviseert de Nederlandse regering het terreuralarm op te krikken naar een hoger niveau. Voorzorgsmaatregelen zijn volgens hem van levensbelang.

In Amsterdam zijn de komende weken allerlei grote evenementen waar veel publiek op af komt. Dit weekeinde is de Gaypride en daarna staan nog Sail Amsterdam en de Uitmarkt op het programma. Rond de Gaypride zijn wel al extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd, door de organisatie zelf.

Alert

De zegsman van Justitie benadrukt dat er wel degelijk oog is voor de dreiging die Pape heeft aangegeven. "We zijn alert. De berichten worden geanalyseerd en onderzocht. En als er concrete aanwijzingen zijn dan zullen we uiteraard maatregelen nemen. Maar dat is nog niet het geval. Wel geldt nog steeds de mededeling van vorige week van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding T. Joustra dat er in ons land een substantiële terreurdreiging is."

Een woordvoerster van de gemeente Amsterdam wil zaterdag niet concreet op de waarschuwing van Pape ingaan. Over de algemene beveiliging in de stad zegt ze: "We hebben onze maatregelen genomen. We hebben nog steeds geen concrete aanwijzingen dat er iets gaat gebeuren."

Analyse

Pape heeft in opdracht van VS-minister Rumsfeld (Defensie) een analyse gemaakt van de terreurdreiging die uitgaat van Abu Hafs al Masri, een aan al-Qaeda gelieerde groepering. Op 16 juli waarschuwde de groepering Nederland om binnen een maand zijn steun aan de Amerikanen in Irak en Afghanistan te staken ánders zouden binnensteden in een hel veranderen. Nederland heeft militairen in Afghanistan opereren.
De Abu Hafs al Masri brigades hadden eerder al de aanslagen in Madrid van maart 2004, Istanbul en onlangs in Londen aangekondigd. "Als je dreiging nu onderschat, is de kans groot dat de groepering zich aangemoedigd voelt de beoogde aanslagen te plegen", stelt Pape.