RIJSWIJK - Zeker zeven mensen zijn dinsdagavond gewond geraakt door het noodweer dat vanuit het oosten over heel Nederland trok. De plaatselijk zware regenbuien die gepaard gingen met onweer en soms zware windstoten veroorzaakten verder veel overlast.

Op de minicamping in Allingawier in Friesland raakten vier kinderen en een volwassene ernstig gewond toen een caravan door een windvlaag omwaaide. Ze zijn overgebracht naar een ziekenhuis. Op een camping bij Lemmer viel een boom op een caravan. Daarbij raakten twee mensen lichtgewond.

Instorten

In Tiel stortte een woning gedeeltelijk in na een zware regenbui. Het platte dak van het huis aan de Burgemeester van de Steenstraat kon de watermassa niet aan en zakte door. Daarna stortte het voorste gedeelte van de woning in. De bewoners konden het huis volgens de politie op tijd verlaten. Ze zijn ongedeerd, maar hevig geschrokken.

Parachutisten

Politievaartuigen en reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben dinsdagavond dertien parachutisten uit de Noordzee gered. Die maakten deel uit van een groep van negentien valschermspringers, die kort voor 20.00 uur een sprong boven Vlieland maakten. Ze werden daarbij overvallen door het plotselinge noodweer, waardoor slechts zes van hen op land terecht wisten te komen.

De overige dertien dreven af naar een gebied ten noorden van Vlieland, waar ze korte tijd later konden worden opgepikt. Volgens een woordvoerder van de Kustwacht liep geen van hen lichamelijke verwondingen op.

Watersporters

Door het onweer en de zware windstoten raakten tientallen watersporters in de problemen, aldus de KNRM. In totaal 19 reddingsboten moesten uitvaren. Het Kustwachtcentrum in Den Helder kreeg in twee uur tijd tientallen noodmeldingen te verwerken. In de meeste gevallen ging het om zeiljachten en kleine motorboten.

De reddingsboot Dorus Rijkers pendelde tussen de zandplaat Razende Bol en de haven van Den Helder om kleine bootjes terug te slepen die na een zonnige dag op de plaat de thuisreis door het noodweer niet meer konden maken. De reddingsboten van Texel en Den Oever assisteerden enkele zeiljachten op het wad.

Dakpannen

Het onweersfront dat over ons land trok, zorgde behalve voor verkoeling na enkele tropische dagen ook voor rondvliegende bomen en dakpannen, wateroverlast en stroomstoringen. Plaatselijk viel een liter regenwater per minuut.

Ook in de provincie Utrecht viel een onbekend aantal gewonden door het noodweer, aldus een politiewoordvoerder. Rondvliegende dakpannen en hekken waren daar de grote boosdoeners. Het dak van een loods op een industrieterrein in het Noord-Brabantse Moerdijk bezweek onder de hevige buien. Niemand raakte gewond. Ook in Papendrecht stortte een deel van een loodsencomplex in, vermoedelijk door de hoeveelheid water die erop was gevallen.

Blikseminslag

Blikseminslag trof op enkele plaatsen het treinverkeer. Bij Weesp, Nieuwersluis en tussen Blerick en Venray sloegen de wissels en seinen op tilt, waardoor treinreizigers vertraging opliepen.