NEW YORK - Een gouden munt van twintig dollar uit heeft dinsdag tijdens een veiling in New York circa 6,6 miljoen euro opgebracht, zo meldt de website van het veilinghuis Sotheby's. Het muntstuk, volgens de kenners de 'Mona Lisa' van de gouden munten, is nooit in roulatie geweest.
gouden munt

Bekijk video

De anonieme koper moet overigens nog ongeveer een miljoen euro commissie betalen aan het veilinghuis, 15 procent van het succesvolle bod, voordat de munt ook echt van hem is.

Van de 'dubbele adelaars' zijn er in 1933 in de VS totaal bijna een half miljoen geslagen. In hetzelfde jaar besloot de toenmalige president Franklin D. Roosevelt evenwel van de goudstandaard af te stappen. Alle munten, op tien gestolen exemplaren na, werden omgesmolten. Van de tien resterende in particuliere handen, werden er uiteindelijk negen achterhaald door de Amerikaanse geheime dienst en ingenomen in de jaren veertig en vijftig.

Toestemming

In 1944 vroegen Egyptische diplomaten in de VS toestemming van het Amerikaanse ministerie van Financiën om het plots opgedoken muntstuk uit te voeren naar Egypte. De Egyptische koning Farouk, een muntenverzamelaar, wilde het pronkstuk graag hebben. Het Amerikaanse departement lette niet goed op, waarna er toestemming werd verleend.

In 1954 verscheen de munt bij een veiling van spullen van de intussen verbannen Farouk. Amerikaanse interventie voorkwam de verkoop, maar de munt verdween vervolgens tientallen jaren van het toneel. Uiteindelijk werd in 1996 bekend dat de munt in handen was van handelaar in Londen. Deze liep in New York tegen de lamp toen hij de munt wilde verkopen aan politieagenten die zich voordeden als muntenhandelaren.

De Brit stapte naar de rechter omdat hij vond dat hij rechtmatig eigenaar was van de munt. Na een juridische strijd van vijf jaar werd overeengekomen dat het muntstuk in particuliere handen mag komen en niet terug moet naar de Amerikaanse Munt. De opbrengst van de veiling dinsdag wordt verdeeld onder de Brit en de Amerikaanse regering.

Omdat de munt formeel geen Amerikaans geld is, moet de nieuwe eigenaar bovenop de miljoenen een biljet van twintig dollar geven aan het Amerikaanse ministerie van Financiën. Pas dan is het volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN ook officieel een Amerikaans muntstuk geworden. Het is niet bekend wie de 'dubbele adelaar' nu in handen heeft gekregen.