YPENBURG - In de nieuwe Haagse wijk Ypenburg is dinsdag een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Het projectiel lag in de achtertuin van een woning aan het Van Twiskwater. Dat heeft een woordvoerster van de politie dinsdagavond meegedeeld.

Het Explosieven Opruimingscommando heeft de Engelse 40-ponder in een zogeheten zandkist naar het in aanleg zijnde stuk van de A4 bij Schipluiden overgebracht en hem daar "gecontroleerd" tot ontploffing gebracht.

Spitten

De bewoner van het huis aan het Van Twiskwater trof de bom rond .00 uur dinsdag aan, nadat hij eerder op de dag in zijn tuin aan het spitten was geweest.

Veertigponders werden in de Tweede Wereldoorlog door de Engelsen in groepjes van vier op doelen afgeworpen. De woordvoerster van de politie kon dinsdagavond niet zeggen of er een zoekactie komt naar soortgelijke bommen in de wijk.

Luchthaven

De wijk Ypenburg is gebouwd op het terrein van het voormalige vliegveld met die naam. Op 10 mei 1940 landden de Duitsers op de Rijswijkse luchthaven. Zij wilden vandaaruit doorstoten naar Den Haag om koningin Wilhelmina, de regering en de legerleiding gevangen te nemen. Door hevige tegenstand lukte dat niet. De strijd om Ypenburg was de enige nederlaag van betekenis die de Duitsers leden tijdens hun Blitzkrieg in West-Europa.