JERUZALEM - Een extremistische jood heeft donderdag in de Noord-Israëlische stad Shfaram een aanslag gepleegd op Arabieren. De man, gekleed in een Israëlisch militair uniform, schoot in een bus vier inwoners van Shfaram dood. Twaalf personen raakten bij het incident in de Israëlisch-Arabische stad gewond.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De schutter was de 19-jarige ultrarechtse Eran Tzuberi, die een maand geleden deserteerde uit het leger. Hij werd na de schietpartij gelyncht door een woedende menigte die de bus bestormde. Vijf agenten die probeerden hem te beschermen, raakten gewond.

Kach

Veiligheidsfunctionarissen verklaarden tegen de Israëlische krant Haaretz dat de dader lid was van de verboden joods-extremistische groepering Kach.

Reden

Volgens de politie was de aanleiding voor het bloedbad een ruzie met andere buspassagiers over de aanstaande ontruiming van alle joodse nederzettingen in de bezette Gazastrook. Het terugtrekkingsplan van premier Sharon zou ook de reden zijn dat de dader wegliep bij het leger.

Terreur

In een eerste reactie bestempelde Sharon de dader als een bloeddorstige terrorist. De regeringsleider sprak over een opzettelijke poging om schade toe te brengen aan de betrekkingen tussen de burgers van Israël. Hij noemde terreur tussen burgers de gevaarlijkste bedreiging voor "de toekomst van Israël en diens democratische stabiliteit".

Kalmte

Door de schietpartij, het eerste dodelijke incident dat in verband wordt gebracht met het omstreden plan tot ontruiming van de Gazastrook, is de vrees voor geweld tijdens de ontruiming toegenomen. Minister Gideon Ezra van Openbare Veiligheid riep donderdagavond de 1,2 miljoen Arabische Israëliërs op tot kalmte.

Spanningen

"Ik doe een beroep op u om al het mogelijke te doen om ons in staat te stellen het plan uit te voeren." In het gehele noorden van Israël is de politie in verhoogde staat van paraatheid gebracht uit vrees voor ongeregeldheden in Arabische steden en woonwijken. Ook bij de Palestijnse Gazastrook zelf lopen de spanningen op.

De 15.000 manschappen van de Israëlische politie en leger werden donderdag opnieuw in stelling gebracht tegen duizenden rechtse tegenstanders van de ontruiming. De autoriteiten lieten donderdagavond weten dat binnen een etmaal in totaal ongeveer 450 betogers zijn opgepakt, onder wie honderd minderjarigen. Ze werden in de Gazastrook gearresteerd of aan de grens met het gebied.

Kordon

Betogers die zich sinds twee dagen even buiten de plaats Ofakim verzamelen, willen ondanks een verbod van de autoriteiten oprukken naar de Gazastrook. Een eerste poging om door het kordon heen te breken mislukte, waarop de meeste betogers naar Ofakim terugkeerden.

Een andere groep van ongeveer tweehonderd actievoerders trok een verboden militaire zone ten zuiden van de grensovergang bij Kissufim binnen. Zij wilden naar het nederzettingenblok Gush Katif trekken en raakten slaags met Israëlische ordetroepen.

De duizenden joodse kolonisten en hun sympathisanten pogen de Israëlische ordetroepen tot het uiterste te tarten en hun acties vol te houden tot zeker 17 augustus, de dag waarop de Israëlische ontruiming van de Palestijnse Gazastrook moet beginnen.