RIJSWIJK - De tropische temperaturen in Nederland leveren behalve veel zomerplezier ook de gebruikelijke overlast op. Mensen die een verfrissende duik willen nemen, stuiten op veel plaatsen op blauwalgen of krijgen last van zwemmersjeuk. Anderen, vooral ouderen, raken hier en daar bevangen door de hitte.

Sommigen van hen blijken ondanks de hoge temperatuur vast te houden aan hun kledinglijn. Panty, hemd en vest zijn vaste waarden. De GG&GD in Amsterdam moest de afgelopen dagen meer dan eens in actie komen voor deze ouderen, omdat ze door de hitte onwel werden.

Kleren uit

De GG&GD kreeg verder enkele oproepen van het gemeentevervoerbedrijf voor onwel geworden trampassagiers. Ook waren er meer meldingen van baby's met koortsstuipen en benauwde longpatiënten. Meestal hoeft de GG&GD niet veel meer te doen dan de mensen af te koelen. "Wat kleren uit, rust en water doen wonderen," zei de woordvoerder.

Insecten

Wie bang is voor wespen en andere insecten kan z'n kleren beter aanhouden, want hun aantal is deze zomer hoger dan vorig jaar. De milde winter en het eveneens zachte voorjaar hebben geleid tot een ongediertegeboortegolf. Het aantal klachten over overlast door wespen, vlooien en mieren ligt daardoor ongeveer twee keer zo hoog in vergelijking met vorig jaar, zo meldde de Algemene Vereniging Ongediertebestrijding (AVO).

Plaag

"Eind augustus, begin september verwachten we een explosie van het aantal klachten over met name vliegend ongedierte," zei voorzitter R. Jonker van de AVO. Het probleem speelt in vrijwel alle regio's.

Gegrilde kippen

De zomerse hitte gaat ook gepaard met dierenleed. Zo zijn ruim kippen in Ter Apel in Groningen levend geroosterd. De diertjes bevonden zich met 97.000 soortgenoten in vijf grote schuren. De temperatuur daarin was door de hitte opgelopen tot boven de 35 graden Celcius, omdat het ventilatiesysteem in de panden de warmte niet meer de baas kon. In de paniek die onder de kippen ontstond, vloog een groot aantal dieren tegen het plafond. Hierdoor kwam ook flink wat pluimvee om.

Blauwalg

In verscheidene meren en zwemplassen is blauwalg aangetroffen. Mensen die in aanraking komen met het plantje, kunnen last krijgen van huiduitslag, hoofdpijn, misselijkheid, braken, oogirritaties en gezwollen lippen. De verschijnselen kunnen vijf dagen aanhouden. Als het warme weer aanhoudt, kan het aantal plaatsen waar de blauwalg voorkomt zich snel uitbreiden.

Botulisme

In het Gelderse Rivierengebied steekt botulisme de kop op nu de temperatuur van het binnenwater snel oploopt. Waterschap Rivierenland heeft de provincie Gelderland, verantwoordelijk voor het inspecteren van de zwemwaterkwaliteit, gewaarschuwd dat de vogel- en vissterfte door botulisme snel toeneemt.

Botulisme is op zich niet gevaarlijk voor mensen, maar de provincie raadt zwemmers wel af in het water te gaan op plekken waar dode vissen of vogels liggen.

Zwemmersjeuk

Volgens een woordvoerster van de provincie zijn er tot nu toe opvallend weinig meldingen van lichamelijke klachten door de giftige blauwalgen binnengekomen. Wel krijgt de provincie meer klachten binnen over de zogenaamde zwemmersjeuk, rode bulten die na een week vanzelf weer verdwijnen. Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door uitwerpselen van watervogels. Daarin zit een parasiet die in warm water kan overleven. De aandoening is onschuldig, maar wel hinderlijk.

Sein- en wisselstoringen

Bij de Nederlandse Spoorwegen deden zich ook weer problemen voor, al konden de woordvoerders niet zeggen of die het gevolg waren van het warme weer. Op sommige trajecten reden tijdelijk geen treinen door een defecte brug, een stroomstoring en blikseminslagen, waardoor sein- en wisselstoringen optraden.

Scouts

Tropische buien zorgden vanaf het eind van de middag op enkele plaatsen voor verkoeling, maar ook voor problemen. Hevig noodweer boven Roermond stuurde het scoutingfestijn Nawaka 2002 in de war. Tenten waaiden weg of moesten worden ontruimd. De politie haalde tientallen scouts en hun vlets van de Maas en omliggende grindplassen en bracht hen in veiligheid.

Noodaggregaat

Het Twenteborg ziekenhuis in Almelo was 's avonds een half uur verstoken van stroom. Ook het noodaggregaat werkte gedurende die tijd niet. De stroomstoring werd veroorzaakt door een hevige blikseminslag. Apparatuur op de afdeling intensieve zorg en de hartbewaking werden aangesloten op een noodaccu.