Onweersbuien die dinsdagavond over Nederland trokken hebben op diverse plaatsen voor problemen gezorgd. In Almelo zat het Twenteborg-ziekenhuis een half uur zonder stroom na blikseminslag. In Roermond moest een scoutingfestival worden onderbroken en op diverse plaatsen in het land ondervond het treinverkeer hinder van het noodweer.

Geen noodaggregaat

Het Twenteborg-ziekenhuis in Almelo was dinsdagavond een half uur verstoken van stroom door een hevige blikseminslag. Ook het noodaggregaat werkte gedurende die tijd niet.

Rond tien voor vijf sloegen de stoppen door in het ziekenhuis. Het noodaggregaat stelde zich niet automatisch in werking. Daarom riep de directie hulp in van extra verplegend personeel, de brandweer en de politie. Apparatuur op de intensive care en de hartbewaking werd aangesloten op een noodaccu. Die werkt slechts een uur.

Het verplegend personeel stond klaar om patiënten eventueel 'handmatig' te gaan behandelen. Na een half uur kwam de reguliere stroom weer terug. De patiënten op deze afdelingen ondervonden geen nadelige gevolgen van de stroomstoring, aldus een politiewoordvoerder. Bij onderzoek bleek dat de blikseminslag de aansturing van het noodaggregaat heeft beschadigd.

Waterscouts gered

Het noodweer stuurde dinsdagmiddag ook het scoutingfestijn Nawaka 2002 in de war. Tenten waaiden weg of moesten worden ontruimd. De politie haalde tientallen scouts en hun vlets van de Maas en omliggende grindplassen en bracht hen in veiligheid.

"Brandweer en politie waren gelukkig snel ter plaatse," aldus een woordvoerder van de organisatie op het speciale Nawaka-terrein aan de Oolderplas in Roermond. De leiding dirigeerde de bootjes, die op de Oolderplas voeren, snel naar de wal. De politie haalde de kinderen die op de Maas voeren van het water.

Sein-, wissel- en overwegstoringen

Blikseminslag heeft dinsdag aan het eind van de middag en het begin van de avond op enkele plaatsen het treinverkeer getroffen. Dat was het geval bij Weesp, bij Nieuwersluis en tussen Blerick en Venray.

Ook deden zich sein-, wissel- en overwegstoringen voor, aldus een woordvoerster van de Railverkeersleiding van de NS. Noch de verkeersleiding noch Railinfrabeheer kon dinsdag zeggen of deze problemen het gevolg waren van het warme weer. Een sein- en wisselstoring bij Amsterdam Muiderpoort werd veroorzaakt door een stroomstoring in een deel van Amsterdam.