Doordat de kosten van het klimaatakkoord nog veelal onduidelijk zijn, zal het volgens analisten van de Rabobank voor het Centraal Planbureau (CPB) lastig worden om te berekenen hoe de kosten verdeeld worden over de bevolking.

Dat schrijft De Telegraaf zaterdagochtend op basis van een kostenanalyse die de Rabobank op verzoek van de krant heeft opgesteld.Volgens het economisch bureau van de bank zal de doorrekening van het CPB "complex en incompleet" zijn.

Premier Mark Rutte stelde afgelopen week dat Nederlandse bedrijven "fair" mee moeten betalen aan de kosten van het akkoord, maar volgens de Rabobank kan die conclusie nog niet getrokken worden.

Volgens de analisten zal een deel van de kosten over drie maanden ook nog niet verduidelijkt kunnen worden. Een voorbeeld dat wordt genoemd is de verduurzaming van woningen en de omschakeling naar CO2-neutraal busvervoer.

Die kosten worden gemaakt door gemeenten en provincies, maar er wordt niet duidelijk gesteld wie daarvoor moeten opdraaien.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!