HOUTEN - De gemeente Houten heeft dinsdagmorgen twee Roma-families met hun caravans naar parkeerplaats Slagmaat langs de snelweg A12 bij Bunnik gebracht. Rijkswaterstaat eist dat de families daar weer weg moeten uit veiligheidsoverwegingen. Rijkswaterstaat, de gemeente Bunnik en de politie overleggen dinsdagmiddag over de huidige situatie.

De twee families, bestaande uit ruim vijftien personen, weigerden aanvankelijk te vertrekken. Om het wegslepen door een kraanwagen tegen te houden, besloten de ouders kleine kinderen in de caravan te zetten. De politie moest de caravans daarop openbreken.

De twee families, die sinds vorige week woensdag met caravans bivakkeerden op een grasveld in de gemeente, trekken al ruim twee jaar rond in de regio tussen de gemeenten Bunnik, Driebergen, Houten, Nieuwegein, IJsselstein en Vianen. Overal worden ze na verloop van tijd op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening uitgezet.

Volgens advocaat Maris, die de families verdedigt, is het een hopeloze situatie, zeker op humanitaire gronden. "Ondanks dat ze een Nederlands paspoort hebben, krijgen ze geen medische verzorging en kinderbijslag. Dat is toch pure discriminatie."

Onveilig

Aanvankelijk zou de gemeente de families vrijdagmiddag al uitwijzen, maar Rijkswaterstaat liet in een brief weten het niet eens te zijn met het plan om de Roma's op een parkeerplaats langs de A12 te slepen. Dat zou langs de snelweg voor onveilige situaties kunnen zorgen. Ook raadde ze de gemeente Houten aan te wachten tot er een definitieve oplossing voor de zigeuners is gevonden.

De Roma's moesten maandag de gemeente verlaten, maar een van de families spande een kort geding aan dat die dag diende. De president van de rechtbank in Utrecht besliste in het voordeel van de gemeente.

Campings

In eerste instantie zouden de twee families een huis toegewezen krijgen in Houten, maar de wachtlijst betrof volgens de advocaat vijf jaar. Ook de woonwagenkampen in de buurt zaten al vol en op de campings zijn ze niet welkom, aldus Maris.