AMSTERDAM - De pro formazitting in de zaak Volkert van der G. is vrijdag rechtstreeks op televisie te volgen. De rechtbank in Amsterdam geeft de radio- en televisiezenders toestemming opnames te maken van delen van het proces. Het NOS Journaal en RTL zijn van plan delen van de zitting direct op de buis te brengen.

Het NOS Journaal wil in ieder geval vanaf 10.00 uur het voorlezen van de aanklacht door officier van justitie J. Plooy en zijn toelichting op het onderzoek rechtstreeks uitzenden. Volgens een woordvoerster van de NOS zendt het Journaal de beslissing van de rechtbank over het verdere verloop van de strafzaak later op de dag uit, niet rechtstreeks, maar wel integraal.

RTL Z gaat volgens een woordvoerder de voordracht door de officier van justitie uitzenden en waarschijnlijk ook de beslissing van de rechtbank in de loop van de middag.

SBS

SBS brengt het proces tegen de verdachte van de moord op Pim Fortuyn vrijdag niet live op de buis. Ook buitenlandse zenders kunnen de beelden overnemen.

Het is voor het eerst in Nederland dat een rechtszaak direct via de televisie wordt uitgezonden. Volgens een woordvoerster van de rechtbank is het niet de bedoeling dat de hele zitting op de televisie wordt vertoond. De beslissing van de rechtbank betekent volgens haar niet dat ook de rest van de strafzaak later dit jaar op de televisie mag worden uitgezonden.

De delen die de televisiezenders vrijdag in ieder geval mogen tonen, zijn het voordragen van de tenlastelegging door de officier van justitie en de verklaring van de officier over de stand van zaken van het onderzoek alsmede eventuele beslissingen van de rechtbank.

De behandeling van de personalia van Van der G. en de discussie tussen de officier van justitie en de raadslieden van Van der G. mogen niet worden gefilmd. Volkert van der G. komt volgens zijn advocaten niet naar de zitting.

De raadslieden zijn niet gelukkig met de televisieopnamen. "Volgens ons draagt het niet bij tot een soepel verloop van de rechtszaak", zegt een van hen. Nu echter de officier van justitie zijn verhaal mag houden, willen ook de advocaten dat hun reactie live wordt uitgezonden. "We doen het met tegenzin, maar anders is geen sprake van evenwichtige berichtgeving."

Bestuurslid P. van der Kruijs van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten kan begrijpen dat de rechtbank besluit een deel van de zitting uit te laten zenden. "Je kunt moeilijk ontkennen dat er een grote publieke belangstelling voor deze zaak is", stelt hij.

Wel moet de rechtbank ervoor zorgen dat zowel de privacy van de verdachte als die van zijn raadslieden wordt beschermd, meent Van der Kruijs. Dat betekent volgens hem ook dat de advocaten niet tegen hun wil in beeld mogen worden gebracht.