BAGDAD - In het zuiden van Irak hebben onbekenden een Amerikaanse journalist en schrijver gedood. De freelancer Steven Vincent werd volgens de politie dinsdagavond in de stad Basra door vier mannen ontvoerd en vervolgens doodgeschoten.

De onbekenden namen ook de tolk van de Amerikaan mee. De Iraakse vrouw werd door twee kogels geraakt, maar overleefde de kidnapping. Zij is in een ziekenhuis opgenomen.

Vincent, die al twee maanden in Basra verbleef, schreef onder meer voor de Amerikaanse kranten The Christian Science Monitor en The New York Times. Hij heeft verder een boek geschreven over het naoorlogse Irak en deed onderzoek voor een nieuw boek over de geschiedenis van Basra, de tweede stad van het land.

Op de opiniepagina van de Amerikaanse krant The New York Times bekritiseerde Vincent zondag het groeiend islamtitisch fundamentalisme in de havenstad. Hij stelde dat de Britse troepen niet in staat zijn om te voorkomen dat Basra steeds meer onder controle komt van sjiitische groeperingen, "van de relatieve hoofdstroom tot de strijdlustige volgelingen van de rebellerende geestelijke Muqtada al-Sadr."