WASHINGTON/TEHERAN - Iran begint binnen twee dagen met het omzetten van uraniumerts in gas. De hervatting van het nucleaire programma is volgens de Iraanse radio "onontkeerbaar". De voorbereidingen voor de werkzaamheden begonnen maandag al. Er worden onder meer bewakingscamera's geïnstalleerd die ervoor zorgen dat het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) het proces kan volgen.

De beslissing van de islamitische republiek kan volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Philippe Douste-Blazy leiden tot "een grote internationale crisis". Als Iran zijn beslissing niet terugdraait, komt het land volledig alleen te staan, waarschuwde de bewindsman na een kabinetszitting.

Sancties

De Verenigde Staten dreigden maandag naar de VN-Veiligheidsraad te stappen en sancties te eisen als Iran de nucleaire werkzaamheden inderdaad weer opstart. IAEA-chef Mohammed el-Baradei waarschuwde Iran geen stappen te zetten die de onderhandelingen over zijn atoomprogramma kunnen schaden.

De islamitische republiek legde zijn nucleaire programma in november 2004 onder zware internationale druk stil. De VS beschuldigen het land ervan uranium te verrijken om kernwapens te maken. Teheran ontkent dat en zegt dat het alleen uranium verrijkt om energie op te wekken.

Tien jaar

Amerikaanse inlichtingendiensten gaan er evenwel van uit dat Iran nog lang geen nucleaire bom kan bouwen. Het islamitische land zou nog circa tien jaar nodig hebben om een kernbom te kunnen fabriceren. Eerder gingen de VS er nog van uit dat Iran vijf jaar nodig zou hebben, meldde de krant The Washington Post dinsdag.

In een nieuw inlichtingenrapport staan volgens welingelichte bronnen "betrouwbare indicatoren" die wijzen op geheime operaties van het Iraanse leger. Er is echter geen informatie die dat optreden direct in verband brengt met een nucleair wapenprogramma.