AMSTERDAM - De agressie in de trein is het eerste kwartaal van dit jaar met 50 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2001. Dat blijkt uit interne stukken van de Nederlandse Spoorwegen waar het Algemeen Dagblad beslag op wist te leggen. Verspreid over het land deden zich in de eerste drie maanden van dit jaar 2400 incidenten voor.
Algemeen Dagblad

De agressie richt zich voornamelijk tegen NS-personeel. Vooral zwartrijders (bijna 70 procent) keren zich tegen het treinpersoneel. Ook de groep reizigers die opzettelijk gevaarlijke situaties veroorzaakt stijgt snel, schrijft het AD. Verder groeit het aantal meldingen over agressie door drank- en drugsgebruik per kwartaal.

De Zoetermeerlijn springt er in negatieve zin bovenuit. Op de lijn tussen Den Haag en Zoetermeer is de conducteur geschrapt en weigeren machinisten regelmatig te vertrekken of laten ze niemand meer instappen.

Remkraan

Onlangs werd in een trein op de Zoetermeerlijn een remkraan losgedraaid. Met de remkraan regelt de machinist vanuit verschillende standen de treinsnelheid. De machinist ontdekte het op tijd en kon een ongeluk voorkomen. "Een groep vandalen heeft de speciale sleutel bemachtigd die toegang geeft tot de cabine van de machinisten", zegt D. Cijs, bestuurder van de vakbond VVMC in het Algemeen Dagblad. "Ze gaan in de lege cabine aan de achterkant van de trein en halen daar levensgevaarlijke zaken uit. Elke dag ben ik bang dat het vreselijk misgaat."

De NS heeft beloofd in december met maatregelen te komen. Volgens de bonden is wachten niet meer mogelijk, omdat het aantal zwartrijders door de gebrekkige controle is gestegen tot circa 30 procent.