BRUSSEL - De Belgische minister Aelvoet van Volksgezondheid gaat de verkoop van fluortabletten en -druppels verbieden, meldde de Vlaamse radio maandagavond. Volgens de minister zeggen wetenschappers dat een teveel aan fluor het zenuwstelsel van de mens kan aantasten.

België is het eerste land ter wereld dat voedingssupplementen met fluor verbiedt. De bewindsvrouw weet zich gesteund door twee nationale Belgische instituten: de Hoge Gezondheidsraad en de Nationale Raad voor de Voedselveiligheid.

Vlaamse tandartsen verbazen zich juist over het verbod, omdat fluor immers goed is voor de tanden. "We kunnen over het algemeen erg goed samenwerken met de minister. Maar het is vreemd dat ze hierover ons advies niet heeft gevraagd. Wij zijn dan ook ten zeerste verbaasd", aldus André Mestrum, voorzitter van het Verbond der Vlaamse Tandartsen.

Onschadelijk

Expert in de tandheelkunde, J. van Vanobbergen, wees er maandagavond op dat België een voortrekkersrol speelde bij de invoering van een goed fluoride-advies voor heel Europa. "We adviseren drie fluoride-momenten per dag. Als het kan driemaal je tanden poetsen met fluoridetandpasta, anders via een tabletje of druppeltje", aldus Vanobbergen. "We zijn er zeker van dat de samenstelling en concentratie in de middeltjes en de tandpasta zeer effectief is en onschadelijk.

Een eventueel verbod op fluortandpasta, hetgeen Aelvoet op Europees niveau wil bepleiten, wijzen de tandartsen ook resoluut af. "Ik vraag me af op welke wetenschappelijke literatuur de minister zich baseert", aldus Van Obbergen.

Met een regeling waarbij de pilletjes of druppeltjes enkel op voorschrift zijn te verkrijgen, zouden de tandartsen nog kunnen leven. Maar het verbod dat Aelvoet de komende weken wil instellen, is nergens voor nodig en zal de gezondheid van de tanden van de volgende generatie ernstig aantasten, zo benadrukt hij.