De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is verbaasd dat de eigenaar van het ADM-terrein direct na de ontruiming is begonnen met slopen van panden en het kapotmaken van achtergebleven bezittingen.

"We hadden een afspraak dat bewoners tot en met vrijdag de gelegenheid hadden om hun boeltje alsnog te pakken", zei de burgemeester in een debat met de gemeenteraad.

De eigenaar, Chidda Vastgoed, is volgens Halsema desondanks maandagnacht meteen begonnen met het slopen van enkele door de krakers gebouwde panden op het terrein. "Dat is erg jammer en we hebben ons hierover erg verbaasd." De burgemeester benadrukte dat, afgezien van de afspraak over het kunnen ophalen van de spullen, het niet is toegestaan andermans spullen te verwoesten.

Het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied werd 21 jaar geleden gekraakt. De Raad van State bepaalde vorig jaar al dat de ongeveer 130 bewoners weg moesten van het 45 hectare grote terrein.

Volgens Halsema is de ontruiming rustig verlopen en zijn er geen strafbare feiten geconstateerd. Over wie er uiteindelijk opdraait voor de kosten van het opruimen van het terrein, kon de burgemeester nog niets zeggen.

Chidda Vastgoed liet eerder deze week weten dat er tonnen aan afval liggen en dat het bedrijf de gemeente hiervoor aansprakelijk stelt.