AMSTERDAM - Wim Duisenberg, de oud-president van de Europese Centrale Bank, is dood aangetroffen bij zijn villa nabij Faucon, in het zuidoosten van Frankrijk.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens de Volkskrant vond zijn echtgenote Gretta hem zondagochtend in hun vakantiehuis, waar zij sinds een maand samen verbleven. Hulpverleners hebben nog geprobeerd hem te reanimeren. Gretta Duisenberg vermoedt dat haar man is overleden aan een hartinfarct, maar voegt daaraan toe dat er nog geen autopsie is uitgevoerd op zijn lichaam.

Onjuiste informatie

Gretta Duisenberg zegt zich gestoord te hebben aan de mededelingen die de Franse autoriteiten zondag zonder overleg met de familie naar buiten heeft gebracht. Zo werd verklaard dat Wim Duisenberg dood is aangetroffen in het zwembad, maar volgens Gretta is die informatie onjuist. Zij vond haar echtgenoot vlak buiten de studeerkamer in het huis.

Hypotheses over een eventuele misdaad zijn volgens justitie "volledig uitgesloten".

Verstokt roker

Het was een publiek geheim dat Duisenberg een verstokt roker was. De huidige president van De Nederlandsche Bank N. Wellink, een persoonlijk vriend, bevestigde zondag voor het Radio 1 Journaal dat Duisenberg veel rookte. "Hij had daar niet al te lang geleden nog eens goed naar laten kijken", aldus Wellink, "Hij vertelde opgetogen dat roken qua gezondheid geen probleem was".

Koningin

Koningin Beatrix heeft Gretta Duisenberg maandag gecondoleerd met het verlies van haar man. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst heeft de koningin haar "innige deelneming" betuigd.

Euro

Duisenberg, die in 1935 in het Friese Heerenveen was geboren, was de eerste president van de ECB. Hij leidde de bank tussen 1998 en 2003 en werd opgevolgd door de Fransman Jean-Claude Trichet. Onder zijn bewind werd de euro in twaalf Europese landen ingevoerd.

Duisenberg was tussen 1982 en 1997 president van de Nederlandsche Bank. Ook was minister van Financiën in het kabinet-Den Uyl (1973-1977). In die periode maakte Nederland twee oliecrises door. Duisenberg was lid van de PvdA, maar stond in de 'linkse' jaren zeventig bekend om zijn gematigdheid.

Duisenberg had na zijn vertrek bij de ECB tal van commissariaten, onder meer bij de Rabobank en Air France-KLM. Ook was hij voorzitter van het Rijksmuseum Fonds. Duisenberg had reputatie van een bon vivant, die van het goede leven hield.