LONDEN - De Britse politie heeft tijdens de grote antiterreuroperatie in Londen twee daders van de mislukte terreuraanslagen van donderdag 21 juli gearresteerd. Dat heeft de Britse zender Sky News vrijdagmiddag gemeld. De politie wilde later in de middag de berichten nog niet bevestigen maar zei wel dat er in totaal drie personen zijn gegrepen bij invallen op twee adressen in het westen van de stad.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

"De politie heef twee mannen gearresteerd op één adres en een derde persoon op een tweede adres. Ze worden naar het centrum van Londen overgebracht om verder ondervraagd te worden", maakten de autoriteiten bekend.


Volgens Engelse bronnen is de man op bovenstaande foto vrijdagmiddag opgepakt

BBC-radio hield het op basis van politiebronnen nog op één arrestant die direct betrokken zou zijn geweest bij de mislukte aanslagen van 21 juli. Het zou gaan om de man die in een trein in het metrostation Oval vergeefs een bom probeerde te laten ontploffen.

Mocht Sky News het bij het rechte eind hebben, dan zijn drie van de vier daders van de aanslagen in hechtenis. Woensdag werd in Birmingham al een eerste hoofdverdachte opgepakt. Het ging om de 24-jarige Somaliër Yassin Hassan Omar.

Volgens de BBC is de grote operatie die vrijdagmiddag in het westen van de stad begon niet van tevoren gepland. De acties zouden een uur, nadat de politie was getipt, zijn begonnen.

Helikopter

Agenten met machinegeweren en gasmaskers en ondersteund met een helikopter hebben vrijdag een groot deel van de wijk Notting Hill afgezet. Media kregen een uur lang een verbod over de acties, die op ten minste twee plekken plaatsvonden, te berichten.

Op televisiebeelden was te zien hoe een gearresteerde man in een wit forensisch pak in een auto met zwaailichten werd weggereden. Een ooggetuige zag hoe drie mannen met rugzakken in een auto werden weggevoerd.

Bivakmutsen

Een ooggetuige deed voor de BBC-radio rechtstreeks verslag van onderhandelingen die agenten met bivakmutsen op voerden met een man in een flat. Zij droegen de man, die ze Mohammed noemden, een uur lang op zich uit te kleden en het gebouw te verlaten. Even na 14.30 uur klonken enkele explosies en werd het weer stil in de straat.