APPELTERN - Politie en brandweer zoeken vrijdag met een helikopter, duikers, patrouilleboten, een zoekhond en sonarapparatuur naar een 13-jarig meisje. Ze werd donderdagavond in het waterrecreatiegebied De Gouden Ham in Appeltern (gemeente West Maas en Waal) door een speedboot overvaren.

De politie acht de kans dat ze nog levend wordt gevonden "heel klein". Het meisje uit Veghel was donderdagavond samen met haar één jaar jongere zusje aan het zwemmen. Dat meisje raakte lichtgewond. Er zal vrijdag worden gezocht tot het donker wordt, en zo nodig ook zaterdag en zondag. Het gebied blijft open voor het publiek, maar volgens een woordvoerster van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) was er vrijdag niemand in het water. De bestuurder van de speedboot is aangehouden en verhoord, aldus de woordvoerster. Inmiddels staat vast dat hij te hard voer. De man, een inwoner van Uden, had alcohol gedronken, maar niet te veel. Hij wordt verdacht van dood door schuld.


Politie en brandweer zoeken met man en macht naar het 13-jarige meisje

Onderzoek aan de boot heeft uitgewezen dat het vaartuig geen technische mankementen had. De bestuurder is ook de eigenaar van de boot, waaruit de politie concludeert dat hij waarschijnlijk goed met het vaartuig overweg kon.

Bedrukt sfeer

Het slachtoffertje was op bezoek bij gasten op een camping in het gebied. Volgens een medewerker van de camping, waar nu vele honderden mensen verblijven, is de sfeer bedrukt en timide. De kampeerders is vrijdagmiddag slachtofferhulp aangeboden, maar hiervan heeft nog niemand gebruik gemaakt.

De Gouden Ham, een dode arm van de Maas, trekt jaarlijks honderdduizenden recreanten. Het regent de laatste tijd klachten over watersporters die met raceboten en jetski's schade aanrichten en anderen in gevaar brengen. De Recreatiemaatschappij Rivierengebied waarschuwt met affiches en folders dat de maximale snelheid in het gebied negen kilometer per uur is. Een woordvoerder noemt het ongeval met de meisjes "verschrikkelijk".

"Voor de ouders is dit natuurlijk niet te bevatten", aldus de zegsman. Hij geeft bovendien aan dat er in het voorseizoen een gebrek aan toezicht is geweest. "Van een week of drie waarschuwingen uitdelen gaat een preventieve werking uit. Dat is nu niet gebeurd."

Op de Gouden Ham was eerder dit seizoen tijdelijk geen politietoezicht meer omdat de waterpolitie, onderdeel van het KLPD, die taak over zou dragen aan de regiopolitie. Het regiokorps Gelderland-Zuid bleek echter geen middelen te hebben. In juli is besloten dat het KLPD nog één jaar de controle op de waterpartij op zich neemt.