AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft vrijdagochtend vroeg in een huis in Amsterdam-Osdorp explosieven gevonden. Over de hoeveelheid en soort van de explosieven is niets bekend gemaakt. Volgens de politie hebben de explosieven niets te maken met terrorisme. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat het bezit van de explosieven een criminele achtergrond had. Hoe precies wilde de politie niet zeggen.

Vanuit een lopend onderzoek kwam een tip dat er in de woning explosieven zouden liggen. De politie heeft daarop de straat afgezet en omwonenden, 13 mensen, geëvacueerd. Zij zijn tijdelijk in het stadsdeelkantoor ondergebracht. De politie is vervolgens met de Explosieven opruimingsdienst het pand ingegaan en heeft het 'minutieus' onderzocht. In het pand waren geen mensen aanwezig.

De politie arresteerde later twee mannen die bij de afzetting stonden te kijken. Volgens de politie waren de twee 'verdacht'. Twee andere personen die verdacht worden van betrokkenheid bij de zaak werden op een andere locatie in Amsterdam aangehouden. In verband met het onderzoek is er verder niets bekendgemaakt.