AMSTERDAM - Volkert van der G., de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, maakt nog geen aanstalten zijn hongerstaking te beëindigen. De hongerstaking gaat maandag de negentiende dag in. Volgens zijn advocaten is zijn conditie redelijk.

Van der G. weigert sinds ruim twee weken te eten uit protest tegen het cameratoezicht in zijn cel in het huis van bewaring in Amsterdam. Hoewel de gewone camera's inmiddels zijn vervangen door infraroodapparatuur, waardoor het licht 's nacht uit kan, volhardt de Harderwijker in zijn actie. Hij heeft nog altijd geen verklaring afgelegd.

In de rubriek Hollands Dagboek in NRC Handelsblad van zaterdag spreekt een van de broers van de vermoorde politicus, Marten Fortuyn, Volkert van der G. persoonlijk aan. Hij doet de Harderwijker de suggestie zichzelf van het leven te beroven. "Ik heb de dood in vele vormen leren kennen en ermee leren leven. Ik heb nog niet mijn eigen dood beleefd en dood door zelfmoord; een idee voor jou, Volkert?" , schrijft Marten Fortuyn in zijn dagboek.

Elders in het dagboek schrijft de broer daarentegen dat hij hoopt dat hij Van der G. in levende lijve kan ontmoeten. Hij wil van de Harderwijker horen wat het motief voor de moord is. Alleen dan kan hij naar eigen zeggen de moord een plaats in zijn leven geven.

"Dus Volkert spreek, zo niet dan spreek ik jou nog wel. Ik zeg duidelijk 'spreek', want ik ben geen man van geweld. Je hebt nog steeds kans om tot inkeer te komen. Zeer belangrijk voor de nabestaanden, onder wie ik", stelt Marten Fortuyn.

Het afleggen van een verklaring is volgens de broer van de politicus ook in het belang van Van der G. zelf. "Jouw moord op Pim is door vele duizenden Nederlanders ervaren als een moord op een dierbare. Ooit nog een vrij man? De enige kans die je hebt is praten en als ik jou was, doe je dat met mij", schrijft Marten Fortuyn.

Ook voor de strafmaat maakt het volgens hem uit of Van der G. blijft zwijgen. Als de verdachte zijn lippen stijf op elkaar houdt, wordt het levenslang, weet de broer. Door te vertellen wat zijn motief was om Fortuyn te vermoorden komt Van der G. er volgens hem af met twintig jaar cel, eventueel met tbs.

Maar Van der G. kan erop rekenen dat de broer van Fortuyn hem opwacht als hij ooit nog vrijkomt en hij nog steeds niets heeft onthuld over zijn motieven. "Kom jij eerder vrij dan ik doodga, dan sta ik aan de poort. Praten zal ik met je. Ben ik er niet meer, dan zullen anderen mijn fakkel overnemen. Het recht zal uiteindelijk zegevieren", schrijft Marten Fortuyn. De advocaten van Van der G. willen niet reageren.