LAREN - Auteur en striptekenaar Marten Toonder is woensdag op 93-jarige leeftijd in zijn slaap in het Rosa Spier Huis in Laren overleden. Uitgever De Bezige Bij en Toonder Studio's hebben dit namens de familie laten weten. Toonder wordt in besloten kring gecremeerd.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Marten Toonder kreeg de meeste bekendheid als geestelijk vader van Heer Ollie B. Bommel en Tom Poes. Hij was oprichter en directeur van de Toonder Studio's, schreef en tekende vele stripverhalen, waaronder 'Panda', 'Kappie' en 'Koning Hollewijn' en maakte films en reclameboodschappen.

Belangstelling strips

De in 1912 in Rotterdam geboren Marten Toonder kreeg door Engelse cartoons al op jonge leeftijd veel belangstelling voor de strip. Tijdens een zeereis met zijn vader, die gezagvoerder bij de koopvaardij was, besloot hij te gaan tekenen. Hij breidde het begrip literatuur uit door aan het geschreven woord getekende beelden te koppelen.

Heer Bommel en Tom Poes verscheen veertig jaar lang als feuilleton in de krant en later in een reeks succesvolle boeken. De strip was in eerste instantie bedoeld voor kinderen en gaat over de zwervende kat Tom Poes en zijn vriend Olivier B. Bommel, een kapitaalkrachtig heer. Medewerker Fred Julsing omschreef de tekenaar als "een samenvoeging van Bommel en Tom Poes, waarschijnlijk is hij de butler Joost".

Ierland

In 1965 vestigde Toonder zich in Greystones, Ierland, om zich geheel aan zijn twee beroemde geesteskinderen te kunnen wijden. Hij bleef de strip tot 1986 maken: een totaal van 177 verhalen, die 11.768 dagafleveringen bestreken. Tom Poes is daarmee een van de langstlopende strips van de hand van één en dezelfde auteur. Het succes van Tom Poes leidde tot verscheidene andere producties zoals toneelstukken, balletten, composities en in 1983 tot een film: 'Als je begrijpt wat ik bedoel'.

Tollensprijs

Toonder werd in 1992 onderscheiden met de Tollensprijs wegens zijn verrijking van de Nederlandse taal. Hij introduceerde een aantal nieuwe begrippen zoals, 'Een groot denkraam', 'minkukel', 'kommer en kwel'. Ook werd Toonder tot lid benoemd van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en van het Provinciaal Utrechts Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen. Bij uitgever De Bezige Bij kwam begin jaren '90 ook zijn driedelige autobiografie uit. Zijn werk is in 22 talen vertaald.

Hoewel Toonder al flink op leeftijd was, is geschokt gereageerd op zijn overlijden, vooral in de stripwereld. "Het is een heel rare gewaarwording", zei Meerten Belleman van Het Stripschap.

Eeuwig leven

"Het 'grappige' met Toonder is dat je bijna ging denken dat hij het eeuwige leven had. Hij heeft zoveel gedaan met zoveel verschillende tekenaars die hun hele leven lang, soms tot hun eigen dood toe, voor en met hem hebben gewerkt." Striptekenaar Jan Kruis noemt hem "de invloedrijkste Nederlandse striptekenaar aller tijden". Schrijver Jan Wolkers vindt het een schande dat Marten Toonder nooit een grote literaire prijs, zoals de PC Hooftprijs, heeft gekregen. "Die had hij wel verdiend."

Carla Back zag en sprak Marten Toonder dinsdagavond nog. "We hebben ontzettend veel goede gesprekken gehad. Marten was zeer belezen en wist veel. We hebben veel gelachen, tot gisteravond toe." Back werkte voor de Toonder Studio's, maar was vooral ook een heel goede vriendin van de kunstenaar. "Hij heeft ongelooflijk veel betekend voor Nederland. Hij kreeg nog steeds veel fanmail van heel veel mensen", aldus Back.