Michael van Gerwen heeft zich zaterdag geplaatst voor de halve finales van het WK darts in Londen. De Brabantse nummer één van de wereld won in de kwartfinales met 5-1 in sets van de Engelsman Ryan Joyce.

Van Gerwen begon uitstekend aan de wedstrijd en kwam met een gemiddelde van ruim boven de 110 punten per drie pijlen binnen een mum van tijd op een 2-0-voorsprong.

'Mighty Mike' verslapte daarna op onverklaarbare wijze en doordat hij opeens wat dubbels begon te missen verkleinde Joyce de achterstand tot 2-1.

Van Gerwen leek vervolgens zelfs het initiatief kwijt te raken, maar hij herstelde zich in de vierde set op tijd van een break achterstand en vergrootte de marge toch gewoon weer naar twee sets (3-1).

Het verzet van Joyce was daarmee wel gebroken, waardoor Van Gerwen kinderlijk eenvoudig uit kon lopen naar 4-1 en het in de zesde set bij 2-1 met zijn derde matchdart afmaakte.

Van Gerwen zondagavond tegen Anderson

Van Gerwen neemt het zondagavond in de halve finale op tegen de Schotse nummer vier van de wereld Gary Anderson, die zaterdagmiddag met 5-2 te sterk was voor de Engelsman Dave Chisnall.

De andere halve finale gaat tussen de Engelsen Michael Smith (5-1-zege op zijn landgenoot Luke Humphries) en Nathan Aspinall (5-1-zege op de Noord-Ier Brendan Dolan).

De finale staat voor dinsdag 1 januari vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd op het programma in het Alexandra Palace in de hoofdstad van Engeland.

De winnaar van het WK ontvangt een recordbedrag van 500.000 Britse pond (555.000 euro). De runner-up moet het doen met 200.000 Britse pond (220.000 euro).