Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft bezwaren ingediend tegen de acties van acht burgemeesters tijdens lokale Sinterklaasintochten op 17 en 18 november. Volgens de activisten zijn geplande demonstraties tegen Zwarte Piet ten onrechte verboden of ingeperkt.

De bezwaren betreffen het optreden van de burgemeesters van Den Haag, Den Helder, Hilversum, Leeuwarden, Rotterdam, Tilburg, Weest en Zwolle. Dat bevestigt de advocaat van Kick Out Zwarte Piet, Wil Eikelboom, vrijdag aan NU.nl naar aanleiding van berichtgeving door NRC.

De actiegroep demonstreerde in dertien gemeenten tegen de figuur Zwarte Piet. Op verschillende plekken kwam het tot botsingen tussen de demonstranten en tegendemonstranten. 

In Zwolle werd de betoging op het laatste moment verboden door de locoburgemeester. Dat gebeurde vanwege dreigementen geuit door een groep Zwarte Piet-voorstanders, onder wie hooligans van PEC Zwolle. Volgens KOZP was er echter geen sprake van de 'bestuurlijke overmacht' die voowaarde is voor een dergelijk besluit.

De burgemeester van Den Helder stelde - volgens de demonstranten veel te laat - de voorwaarde dat de KOZP-bus een uur eerder uit Amsterdam zou vertrekken uit angst voor eventuele wegblokkades door voorstanders. In andere plaatsen kregen de demonstranten locaties toegewezen die buiten het zicht en het gehoor van de intochten lagen.

Ook bekijkt KOZP de mogelijkheden om aangifte te doen tegen mensen of groepen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan onder meer geweld en bedreiging tegen antizwartepietactivisten.

Actiegroep wil gemeenten 'bij de les houden' 

Volgens de actiegroep schonden de burgemeesters in kwestie daarmee regelgeving die stelt dat lokale overheden het maximale moeten doen om ervoor te zorgen dat demonstraties kunnen plaatsvinden.

KOZP-voorman Jerry Afriyie zegt dat dit jaar meer dan ooit is gebleken dat "het geweld, de haat en de ordeverstoringen" van de kant van de 'pro-pieten' komen. Met de ingediende klachten wil KOZP de gemeenten "bij de les houden".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!