NEW YORK - In een groot deel van het noordoosten van de Verenigde Staten heerst een hittegolf met temperaturen die kunnen oplopen tot soms behoorlijk boven de 40 graden Celcius. In een aantal grote steden, zoals Chicago, New York - waar de temperatuur oploopt tot 38 graden - en Phoenix in de staat Arizona (meer dan 45 graden) zijn 'cooling centers' ingericht voor mensen die verkoeling zoeken.

De New Yorkse burgemeester Bloomberg riep de inwoners van de stad op naar deze 'verkoelingscentra' of naar de zwembaden te gaan in plaats van brandkranen open te draaien. "Dat verspilt 4500 liter water per minuut", waarschuwde hij in een gesprekje met The New York Times.

In Chicago brengen gemeentewerkers mensen in pendelbusjes naar de verkoelingscentra met airconditioning. Ambtenaren informeren bij oudere inwoners of alles in orde is. Ook in andere delen van het land hebben de autoriteiten maatregelen genomen om te voorkomen dat de zomerhitte net zoveel slachtoffers maakt als vorig jaar. In sommige plaatsen krijgen daklozen krijgen gratis gekoeld water en ijs en elders adviseren de autoriteiten de mensen zoveel mogelijk binnen te blijven in ruimten waar airconditioning is.

Niet iedereen neemt zich die adviezen ter harte: in de staat Missouri stierven twee vrouwen als gevolg van de hitte terwijl zij wel over aiconditioning beschikten, maar die niet gebruikten.

De vraag naar elektriciteit gaat naar verwachting records breken in de omgeving van de stad Washington, in de staat Maryland en in delen van Virginia omdat airconditioners op volle toeren draaien. Dat meldde de energieleverancier Pepco, die meer dan 725.000 klanten heeft in dit gebied. Pepco heeft zijn klanten gevraagd 'prudent' om te gaan met de stroom om te voorkomen dat er storingen ontstaan.