DEN HAAG - Bij de oppositiepartijen in de Tweede Kamer overheerste vrijdag tijdens het debat over de regeringsverklaring de teleurstelling over het eerste optreden van CDA-leider Balkenende als minister-president.

Vooral PvdA, GroenLinks, SP en D66 vonden dat Balkenende zijn belofte over meer openheid in de politiek niet nakwam door onduidelijke antwoorden te geven en lastige vragen te ontwijken. "Ik zeg het maar eerlijk: ik vond u niet sterk," zei SP-leider Marijnissen. Hij somde vervolgens op dat Balkenende onduidelijkheid laat bestaan over onder meer extra geld voor de zorg, het mogelijke ontslag van topambtenaar Van Lieshout en de bevoegdheden van 'veiligheids'-staatssecretaris Hessing (Binnenlandse Zaken).

Negeren

Voor de onduidelijkheid konden de meeste partijen gezien de drukke dagen voor de kersverse premier nog wel enig begrip opbrengen. Marijnissen toonde zich echter erg boos over het volgens hem negeren van vragen en opmerkingen uit de Kamer. "U moet natuurlijk wel de Kamer serieus nemen. Dit was eens maar nooit meer."

Ook Zalm heeft commentaar

Zonder Balkenende openlijk af te vallen, liet ook voorman Zalm van coalitiegenoot VVD merken dat Balkenende wel wat duidelijker had kunnen zijn. Waar Balkenende de partijpolitieke redenen achter de verdeling van ministersposten niet wilde benoemen, schetste Zalm rustig wat er tijdens de formatie was afgesproken. "Een verdeling van zes ministersposten voor het CDA en vier voor LPF en VVD oogde gewoon beter."

'Betere tijden voor de SP'

Het debat over de regeringsverklaring eindigde vrijdag door de kritische woorden aan het adres van Balkenende in een ietwat vervelende sfeer. Nadat SP-leider Marijnissen nogmaals Balkenende gewezen had op zijn onduidelijke antwoorden, zei de premier cynisch te hopen op betere tijden voor de SP. "Dat is wel een hele schrale toezegging," reageerde Marijnissen, waarna Balkenende verder weigerde nog in te gaan op de kritiek van de SP. Dit tot groot ongenoegen van de rest van de Kamer.

/NIEUWSMotto kabinet: 'Duidelijkheid en daadkracht'