HILVERSUM - De LPF verliest fors en het CDA boekt winst als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Volgens een opiniepeiling die het bureau Interview/NSS heeft gehouden in opdracht van het tv-programma NOVA levert de LPF 11 zetels in en houdt er nog maar 15 zetels over van de 26 die zij nu in de Tweede Kamer heeft.

Het CDA boekt vergeleken bij de Kamerverkiezingen van mei vijf zetels winst en zou nu uitkomen op 48 zetels, aldus de Politieke Barometer die NOVA vrijdag naar buiten bracht, op de dag dat premier Balkenende zijn regeringsverklaring aflegde.

De derde regeringspartij, VVD, staat met 25 zetels op één zetel winst. De regeringscoalitie zou, met in totaal 88 zetels, nog steeds een ruime meerderheid in de Tweede Kamer hebben.

PvdA krabbelt op

De PvdA, die in mei de helft van haar zetels verloor, krabbelt weer een beetje op. Zij zou nu uitkomen op 26 zetels, drie meer dan in mei. Hiermee zou de PvdA, na het CDA, de op een na grootste partij worden.

Bij de overige oppositiepartijen is nauwelijks sprake van verschuivingen. De SP (van 9 naar 10) en de SGP (van 2 naar 3) staan allebei op een zetel winst, de andere partijen zijn stabiel.