LONDEN - Het aantal mensen dat in Groot-Brittannië besmet is geraakt met de legionellabacterie is opgelopen tot 105. Het gaat waarschijnlijk om de ernstigste uitbraak van deze ziekte in het land in zeventien jaar.

Het aantal besmettingen loopt waarschijnlijk nog verder op. Ziekenhuizen zeiden dat nog eens 45 gevallen bekend zijn van mensen die symptomen vertonen van besmetting. In de plaats Barrow-in-Furness in het noorden van Engeland is al een 89-jarige man bezweken aan de ziekte legionella.

Pessimisme

Zeventien mensen liggen op de insensive-care. Volgens artsen zijn vier van hen er ernstig aan toe. Artsen waarschuwen ervoor dat zeker 20 procent van de patiënten kan overlijden, zoals dat bij eerdere uitbraken ook het geval was. Woordvoerders van ziekenhuizen zijn echter minder pessimistisch.

De ziekte legionella wordt ook de veteranenziekte genoemd, omdat die voor het eerst werd waargenomen in 1976 op een reünie van oorlogsveteranen in het Amerikaanse Philadelphia. Dertig Amerikanen zijn toen overleden. De bacterie gedijt het best in water met een temperatuur van 37 graden Celsius. De bacterie kan zich snel verspreiden in warm water en airconditioningsystemen.

/NIEUWSBritten besmet met legionellaRuim 70 legionella-besmettingen door defecte airco