JERUZALEM - Bij twee Palestijnse aanslagen op de Westelijke Jordaanoever zijn vrijdagavond vlak voor het begin van de sabbat vier joodse kolonisten, onder wie een kind, om het leven gekomen. Een persoon raakte zwaar gewond.

De aanslagen hadden kort na elkaar plaats in de buurt van de Palestijnse stad Hebron. De extremistische beweging al-Aqsa Martelaren Brigades eiste de aanslagen later vrijdag op. De aanvallen werden uitgevoerd door dezelfde personen.

Echtpaar met kinderen

Drie doden vielen bij een aanslag bij Zif Junction. De slachtoffers zijn een echtpaar en een van hun kinderen. Korte tijd later beschoten de aanvallers vier kilometer verderop een auto, waardoor een van de inzittenden om het leven kwam en drie anderen gewondraakten.

Na de aanslag grendelde het leger verscheidene Palestijnse dorpen af en legde een uitgaansverbod op. De daders zijn tot nu toe niet opgepakt.

Shehada

Een aantal extremistische Palestijnse organisaties had dinsdag wraak gezworen voor de dood van Hamasleider Shehada, die maandagavond om het leven was gekomen bij een Israëlische aanval op zijn woning. Behalve Shehada vielen er nog vijftien doden. De aan de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat gelieerde al-Aqsa Brigades lieten in een verklaring weten dat de aanslagen bij Hebron de eerste zijn in een serie wraakoefeningen voor de aanslag op Shehada. De beweging liet weten dat "de tranen van onze moeders betaald zullen worden door jullie bloed."

'Lange strijd'

Een woordvoerder van de Israëlische regering, heeft vrijdag gezegd dat de internationale gemeenschap, die de aanval op Shehada scherp heeft veroordeeld, nu hetzelfde zou moeten doen naar aanleiding van de aanslag op de kolonisten. Hij liet ook weten dat Israël rekening houdt met meer aanslagen en dat "de strijd lang zal zijn."