ROME - De Siciliaanse politie is gestuit op een omvangrijke en spectaculaire diefstal van water op het door aanhoudende droogte geplaagde eiland. In de buurt van de stad Agrigento ontdekte de politie een meer, dat gevoed werd door water uit een plaatselijk aquaduct.

De illegale aansluiting leverde per seconde drie kubieke meter water aan het meer. Dat is de inhoud van ruim honderd olympische zwembaden per dag.

De eigenaar van het meer verkocht het water volgens het Italiaanse persbureau Ansa aan boeren. In het gebied heeft het al een jaar nauwelijks geregend.

Tankwagens

In veel plaatsen op het Italiaanse eiland is het water al maanden op rantsoen. De overheid heeft weliswaar al enige tijd geleden opdracht gegeven water uit te delen dat met tankwagens wordt aangevoerd, maar dat blijkt onvoldoende. Veel mensen moeten het kostbare vocht tegen hoge prijzen kopen. De handel in water is volgens de media in handen van de maffia.

Maffia

Deskundigen zijn van mening dat er op Sicilië water genoeg is voor iedereen. Maar het leidingnet is zo slecht dat veel water weglekt. Bovendien zou de maffia op veel plaatsen water aftappen. De politie heeft de afgelopen tijd meer dan tweehonderd waterdieven gepakt, maar zo'n spectaculaire roof als die in Agrigento had zij nog niet meegemaakt.