BAGDAD - Irak is zondag wederom opgeschrikt door een grote aanslag. Volgens een zegsman van de politie reed een zelfmoordenaar met een truck vol explosieven in op een politiepost in de wijk Mashtal in het zuiden van Bagdad. Er vielen zeker 22 doden en 25 gewonden. Onder de slachtoffers waren zowel agenten als burgers. De Amerikaanse strijdkrachten repten over zeker veertig burgerdoden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Door de explosie ontstond een enorme ravage. Zeker 22 auto's, tien winkels in de buurt en een woonhuis gingen in vlammen op. De aanslag was de bloedigste sinds 16 juli, toen een zelfmoordenaar toeslag met een tankauto. Daardoor vielen 98 doden ten zuiden van Bagdad.

Doelwit

Eerder zondag werden in Bagdad twee politieagenten, onder wie een hoge functionaris doodgeschoten. Ook in de stad Kirkuk werd een hoge politiechef gedood. Opstandelingen in Irak hebben het al lange tijd gemunt op veiligheidsdiensten in Irak. Talrijke politieposten en rekruteringscentra zijn al doelwit geweest van bomaanslagen.

Nieuwe grondwet

Irak gaat intussen door met het opstellen van een nieuwe grondwet, ook nadat soennitische politici zich hebben teruggetrokken uit de Grondwetgevende Raad. Dat heeft de Iraakse minister Hoshiyar Zebari van Buitenlandse Zaken zondag gezegd in Jordanië.

Zebari benadrukte de noodzaak dat de soennietische minderheid betrokken moet zijn bij het ontwerpen van de grondwet. "Als ze niet meedoen, zal de constitutie niet hun wensen en ambities weerspiegelen", aldus Zebari. Hij voegde eraan toe dat het opstellen van de nieuwe grondwet gewoon doorgaat en dat Irak hierin gebonden is aan afspraken met de Verenigde Naties.

Deze week stapte een aantal soennitische politici uit de Grondwetgevende Raad nadat twee collega's waren vermoord. Vorige maand hadden de soennieten juist bedongen dat ze meer invloed kregen in de 55-koppige raad door hun zetelaantal te verhogen van twee naar vijftien.

Boycot

De soennieten, die tot de val van Saddam Hussein in 2003 de macht in handen hadden, boycotten in januari de verkiezingen al, waardoor deze minderheid is ondervertegenwoordigd in de Nationale Assemblee. Eerder deze week zei de Iraakse president Talabani dat de werkzaamheden goed vorderen en dat de ontwerptekst binnenkort kan worden gepresenteerd.