SHARM EL-SHEIKH - Tony en Carola Souljé uit Rotterdam zaten in de nacht van vrijdag op zaterdag nog even op het terras van hun hotel in Sharm el-Sheikh, toen om kwart over een een zware explosie de nacht verscheurde. "We zagen eerst een lichtflits, daarna volgde een enorme klap. We werden allebei uit onze stoel geblazen.

Het voelde alsof we een klap van een olifant kregen", vertelt Tony zaterdagavond op het vliegveld van de Egyptische badplaats.

De explosie die een einde maakte aan de zwoele en rustige nacht aan de Rode Zee, was het gevolg van een autobom die ontplofte op de oude markt van de stad. De Souljé's verbleven in het nabijgelegen Iber Palace Hotel. Dat de Rotterdammers op het vliegveld zijn, heeft niets te maken met een overhaast vertrek. Hun vakantie zit er gewoon op.

Chaos

Nadat het voor Tony en Carola duidelijk was geworden dat er iets ergs was gebeurd, gingen ze terug naar hun hotelkamer. Daar troffen ze een chaos aan. "Alle ruiten lagen eruit. Het bed lag vol glas en stukken metaal. We zijn vervolgens door het hotelpersoneel mee naar buiten genomen en moesten ons verzamelen op het strand. Daar is iedereen geteld. Niemand van ons hotel mankeerde iets."

Volgens Souljé was de luchtdruk door de explosie op de markt zo groot dat vogels tijdens hun vlucht werden gedood. "Na de klap regende het scherven en ander materiaal, maar ook dode vogels", schetst hij de absurde situatie.

'Deur naar binnengeblazen'

Patrick Pex uit Den Haag verbleef in het zelfde Iber Palace Hotel. "Ik was op mijn kamer toen op een gegeven moment de deur naar binnen werd geblazen. Ook ging het raam er meteen uit, gelukkig naar buiten toe. Het was een chaos. Buiten was veel rook en vuur", zegt Pex. Het is hem opgevallen dat iedereen daarna vrij rustig was. Van paniek was geen sprake.

Een woordvoerster van Arke Reizen in de Egyptische badplaats beaamt de rustige en beheerste reacties van de toeristen. "Ik heb nogal wat Britten gesproken, want die zijn hier in de meerderheid. De mensen zijn wel angstig, maar willen niet weg. In Londen gaan meer bommen af, zeggen ze."