ROTTERDAM - De trauma-containers staan op hun plaats en de podia zijn bijna af. Maar het is vrijdagmiddag in het centrum van een al warm Rotterdam erg rustig.

De Coolsingel werd vrijdagmorgen vroeg al voor alle verkeer afgesloten in verband met de opbouw van het hoofdpodium voor het Zomercarnaval. Vrijdagavond is het podium het toneel van The Battle of the Drums, traditioneel de opwarmer voor het carnaval, waarvan de straatparade op zaterdag het belangrijkste evenement is.

Voor het eerst is de warming-up op de Coolsingel. Tot nu toe vond die altijd plaats op het andere podium op het Churchillplein, maar daar kwamen vorig jaar voor die locatie te veel mensen op af: ongeveer 40.000. Het feest begint vrijdagavond rond negen uur. Die aanvangstijd is een beetje afhankelijk van de aankomst van drie brassbands die vanaf zeven uur van drie plaatsen in het centrum al spelend naar de Coolsingel lopen.

Zomerkoning

Zaterdag om een uur begint de straatparade vanaf het Leuvehoofd. Naar verwachting om half drie rijdt de zomerkoningin voor het stadhuis aan de Coolsingel langs.

Er worden dit jaar weer zo'n 800.000 duizend mensen verwacht. De politie heeft veel mensen ingezet, al wil de woordvoerder niet zeggen hoeveel. Naar verwachting zal die zijn handen vol hebben aan de controle van met name de regels die gelden voor het gebruik van alcohol.

Alcoholgebruik

Dat mag alleen maar uit plastic op het zogenoemde evenemententerrein op straat gebruikt worden. Hier en daar langs de route hangen dan ook boven de weg borden met 'U verlaat nu het evenemententerrein, alcoholgebruik verboden'. Overigens zien daar ook speciale beveiligingsmedewerkers op toe. Die stonden vrijdagmiddag al bij de afzettingen.

De Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) is ook dit jaar verantwoordelijk voor de medische bijstand. Op zes plaatsen staan ambulances en er zijn drie 'traumatainers' waarin een behandelruimte is ingericht. Dertig EHBO'ers zullen daar hulp verlenen aan wie dat nodig heeft. ,,Meestal mensen die te veel of met die warmte juist te weinig hebben gedronken'', aldus een GHOR-woordvoerder.

Voor alle zekerheid wordt ook de speciale wagen van de mobiele eenheid, de zogenoemde 'scoop and run'-wagen, achter de hand gehouden. Deze wagen heeft enkele hulpverleningsattributen aan boord, en wordt ingezet wanneer het voor 'gewoon' GGD-personeel niet veilig is.