JAKARTA - De rechtbank in Jakarta heeft Tommy Soeharto, de jongste zoon van oud-president Soeharto, vrijdag tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het vonnis was overeenkomstig de eis. Soeharto werd schuldig bevonden aan het beramen van de moord op de rechter die hem had veroordeeld. Ook was hij aangeklaagd voor illegaal wapenbezit.

De rechter deed uitspraak ondanks de afwezigheid van de beklaagde wegens ziekte. Zij wees het verzoek van Soeharto's advocaat om uitstel totdat Tommy er bij kan zijn, af. De 40-jarige Soeharto meldde zich vrijdagochtend ziek.

Hutomo 'Tommy' Mandala Putra (40) werd beschuldigd van het beramen van de moord op rechter Syafiuddin Kartasasmita, illegaal wapenbezit en het ontlopen van justitie. Soeharto werd 28 november vorig jaar gearresteerd. Hij was voortvluchtig sinds begin november .

Syafiuddin Kartasasmita was de rechter die Tommy in 2000 wegens corruptie tot anderhalf jaar cel veroordeelde. De zoon van Soeharto dook daarna onder om zijn straf te ontlopen. Twee mannen schoten de magistraat van het hooggerechtshof 27 juli vorig jaar dood. Volgens justitie had Tommy hen ingehuurd voor 11.000 euro.

Het tweetal is eerder veroordeeld tot levenslang. Tijdens hun proces trokken ze een eerder afgelegde verklaring in dat Tommy hen had ingehuurd. Playboy-miljonair Tommy is het eerste lid van de familie Soeharto dat zich voor een rechtbank heeft moeten verantwoorden. Zijn vader is eerder aangeklaagd wegens grootschalige corruptie, maar gezien de zwakke gezondheid van de voormalig autocraat komt het niet tot een rechtszaak.

De zaak tegen Tommy was voor veel Indonesiërs een cruciale test om hun geloof in het rechtssysteem te herstellen. Het justitiële apparaat staat nog altijd bekend als door en door corrupt, de val van president Soeharto ten spijt. De Verenigde Naties zeiden eerder deze week nog dat de Indonesische justitie tot de meest corrupte en incompentente ter wereld behoort. De eis van 'slechts' vijftien jaar tegen Tommy leidde al direct tot kritiek omdat Indonesië de doodstraf kent voor moord.