DEN HAAG - Demonstranten op de publieke tribune in de Tweede Kamer hebben premier Balkenende vrijdag kort nadat hij was begonnen met het uitspreken van de regeringsverklaring onderbroken. Het waren sympathisanten van ontwikkelingsorganisatie Novib die vinden dat ontwikkelingssamenwerking in het centrumrechtse kabinet een ondergeschoven kindje dreigt te worden.

'Hoe groot is jouw wereld', stond op een spandoek dat de betogers uitrolden. Ze hielden een 'stil' protest. Tot grote irritatie van Kamervoorzitter Weisglas vielen GroenLinks-Kamerleden de demonstranten bij met applaus. Ook Balkenende reageerde geprikkeld met de verzuchting "Het zal toch niet waar zijn..." Hij kondigde aan dat hij bij elke onderbreking weer geheel opnieuw zou beginnen met de regeringsverklaring.

Novib

In het kabinet-Balkenende is tot ergernis van de Novib en andere organisaties de minister voor Ontwikkelingssamenwerking geschrapt. Er gaat nu een staatssecretaris over die portefeuille. De Novib stoort zich er verder aan dat het kabinet in de regeringsverklaring en het regeerakkoord zich gefixeerd toont op vooral Nederlandse, en een beetje Europese vraagstukken. "Deze regering heeft de blik naar binnen gekeerd", aldus een verklaring die de Novib na de actie afgaf.

De actievoerders hebben meteen gehoor gegeven aan het verzoek om het spandoek weg te stoppen, en zijn vertrokken. Onder hen was algemeen directeur Sylvia Borren van de Novib.